Moj prvi blog

Cesta su pitanja tipa “Kako da napravim blog?” “Sta ako nista ne znam o sajtovima i blogovima? Hocu li moci da napravim blog?” “Mogu li da napravim blog besplatno? Kosta li to sta?” … Pokusacu ovde da odgovorim na ta pitanja i da objasnim korak po korak kako da napravite svoj prvi blog.

Najpre oko cene. Mozete napraviti blog besplatno, a mozete i imati blog na svojoj domeni (tipa www.mojprviblog.com) i sa svojim hostingom. Ako vam je prvi, najbolje je da napravite besplatan blog dok se malo ne uhodate.
Najpopularniji blog servis je Blogger.com. Vlasnik tog besplatnog servisa je inace, Google. Zato se na Blogger.com i logujete koristeci svoj Google account (Gmail username i password). Kada se ulogujete, naci cete se na Dashboard (ili Nadzorna Ploca ako ste na Blogger-u podesili Hrvatski jezik, od Ex-Yu jezika trenutno jedini moguci).
Idite na link “Create a blog”. Naci cete se na sledecoj strani:

dajte ime blogu

Uzmimo primer da hocete da napravite blog o kompjuterima generalno.
U polje “Blog title” upisite naslov vaseg novog bloga. Recimo “kompjuteri sve o njima”.
U polje “Blog address (URL)” upisite adresu koju bi zeleli da ima vas blog. Recimo, “kompjuteri-123”. Kada to upisete, kliknite na “Check Availability” kako bi proverili postoji li vec mozda blog sa istom adresom. Nemoguce je da dva bloga imaju istu adresu. Ako vec postoji, ispod ce vam se ispisati: “Sorry, this blog address is not available Please consider one of the following:” i Blogger ce vam sam dati predloge slicnih imena koja su slobodna. Mozete uzeti jedno od tih predlozenih ili pokusati sa vasim novim predlogom ponovo. Kada odaberete slobodno ime, zelenim slovima ce Blogger javiti ispod: “This blog address is available.”. I, recimo, ako ste uzeli kompjuteri123 za adresu, puni url vaseg novog bloga ce biti kompjuteri123.blogspot.com.
Potrebno je pored “Word Verification” upisati slova koja vidite, i dalje idete na Continue.

Dolazite do “Choose a template”. Tu izaberete template koji zelite, kako ce izgledati vas blog. Kasnije je moguce i promeniti template, tako da ovo sto sad izaberete ne mora biti definitivno. Template (predlozak) birate tako sto kliknete na njega i idete na Continue.
Dobicete sledecu sliku

blog je kreiran

i klikom na Start posting, krecete sa pisanjem svog prvog posta na blogu.

Sledeci korak – konkretno o postovanju, podesavanjima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *