Blogger – kako funkcionise

Kreirali ste svoj blog, otisli na “Start Posting” i usli na administratorski deo bloga. Najpre, uocite tri kartice: Posting, Settings i Template.

podesavanja

Mozda je nelogicno, ali idemo najpre na drugu – Settings.

Settings kartica

Pod Basic imate naslov upisan, pod Description upisite recenicu – dve o svom blogu. Kratki opis. “Add your Blog to our listings?” uzmite “Yes” kako bi vas blog bio u Blogger direktorijumu. Sve ostalo ovde ostavite kako jeste i idite na Save settings.
Formatting – Ovde mozete podesiti Time zone, vremensku zonu u kojoj se nalazite, jezik kojim cete pisati na blogu, i za pocetak nista drugo ne morate dirati. Save settings.
Comments – Ovde mozete izmeniti “Who Can Comment?” na Anyone. Time dobijate da svi koji vide blogu mogu pisati komentare i time dobijate cesce promene na blogu sto je bolje za pretrazivace. “Enable comment moderation?” Yes, kako bi mogli da moderirate komentare. Bice tu i spam komentara koje ovako mozete da brisete. Kada stavite Yes, pojavice se polje gde upisete adresu na koji ce vam stizati obavestenja od Bloggera kada imate neki nov komentar koji ceka na vasu moderaciju. “Show word verification for comments?” takodje Yes, kako bi bar smanjili broj spam komentara.

Template kartica

Idemo sad na sredjivanje izgleda bloga. Page elements vam daje shematski prikaz izgleda vaseg bloga. Kliknite na Add page element i nov prozor ce se pojaviti. Recimo da hocete da dodate sliku u sidebar (sidebar je kolona levo ili desno od glavne i najsire kolone u kojoj su postovi). Ispod Picture idite na Add to blog. U title upisete naziv slike u rec – vde, Caption je sta ce pisati ispod slike. Imate mogucnost da popnete sliku iz svog kompjutera ili da date adresu na kojoj se slika nalazi pa da je blogger prebaci sa te adrese. I dole imate “Shrink to fit?” ako je slika sira od sidebara onda cekirajte kako bi se automatski smanjila na sirinu koja odgovara. Ako je manja, a cekirate, blogger ce je razvuci. Ovo inace moze dosta da poremeti sliku jer joj podesava sirinu a vidsinu ostavlja originalnu. Najbolje je da slika bude 100 do 200 piksela sirine i da “Shrink to fit?” ostavite prazno. Kada zavrsite, idete na Save changes.
Fonts and colors – Ovde podesavate boje teksta, naslova, datuma, … U donjem delu imate Preview, tako da mozete da se igrate i podesite boje kako vam odgovara.
Ako kasnije resite da promenite ceo template, idite na Pick New Template i odaberite novi.

Posting

Ovde pisete nove postove. Dakle, u Title upisete naslov, a nize u veliko belo polje pisete tekst posta. Iznad polja za tekst imate varijante za Blod, Italik, ubacivanje slike, … Slicno je kao u Word-u tako da biste se trebali snaci bez vecih problema. Na Previw mozete videti ispod kako bi to sto ste dotada napisali trebalo da izgleda.
Ispod polja za tekst imate “Labels for this post”. Tu dodeljuje kategorije o cemu se radi u postu. Recimo “stampac, monitor, IBM”. Citaocima bloga to kasnije omogucava lakse snalazenje, a i vi dobijate na blogu nove strane za te reci. Recimo, ako budete imali 3 posta sa label IBM, dobicete automatski i stranu gde ce se nalaziti samo ta tri posta. Kada zavrsite post, samo idete na Publish post i post ce biti objavljen.
Edit posts – Tu mozete videti koje ste sve postove objavili, koji post ima koliko komentara, i mozete otici direktno na neki od starih postova da nesto izmenite u njemu ukoliko vam se ukaze potreba za to.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *