Saveti za razgovor za posao

Poslali ste savršenu molbu i CV, priložili preporuke i ostalu traženu dokumentaciju (diplomu, uverenje o nekažnjavanju i sl.), poslodavac je to prepoznao i pozvao vas na razgovor. Super. Stisnite šaku, zaslužili ste. Znate da možete. Ali, još ste daleko od konačnog uspeha. Između vas i cilja stoji taj strašni intervju.

Osnovno što trebate razumeti je da poslodavac prilikom razgovora uzima u obzir sadržaj vaših odgovora, ali, osim toga, na konačnu odluku u velikoj meri utiču i vaše gestikulacije, mimika, izrazi lica, boja i ton glasa, stil odevanja i još niz detalja, o kojima najčešće niti ne razmišljamo (npr. način na koji ste stisnuli pruženu ruku prilikom ulaska u prostoriju, jeste li odmah seli na stolicu ili ste pričekali da vam ponude da sjednete). Vi „govorite“ puno prije nego što ste odgovorili na prvo pitanje, a početni utisak kojeg sugovornici steknu o vama (bio on tačan ili ne) obično ostane dugo u sećanju tih ljudi. Ovo o čemu govorimo zove se neverbalna komunikacija. Ne znači da sadržaj vaših odgovora nije važan. Naprotiv, iskusan voditelj razgovora steći će zaključak „na prvu“, i doneće kompletnu procenu o vama tek nakon celog intervjua. Ali, treba znati: i verbalna i neverbalna komunikacija su vrlo važne za vaš uspeh na razgovoru.

NEVERBALNA KOMUNIKACIJA
Ovde donosimo samo nekoliko osnovnih saveta za uspješniji „nastup“ na razgovoru za posao. Ne zaboravite: vaš komunikacijski stil, kao i nivo samopouzdanja, u velikoj mjeri zavise od toga koliko i kako ste se pripremili za razgovor.

Budite tačni!

To je toliko samo po sebi razumljivo da nema nikakve potrebe za neka daljnja obrazloženja. Bila je strašna gužva u saobraćaju! Trebali ste uzeti u obzir da je četvrtkom prepodne uvek tako u Beogradu i krenuti pet minuta ranije.

Odevanje

Opšte pravilo je da trebate biti u odeći u kojoj se sami prijatno osećate, a da pri tome ipak iskažete određen nivo profesionalnosti. Pokušajte sami oceniti preferira li poslodavac ležerni, kežual stil, ili konzervativniji pristup (često u pravničkoj i bankarskoj „branši“). Različita zanimanja imaju različita pravila odevanja, pa čak i ona za koja na prvi pogled mislite da tome ne pridaju nikakav značaj (pokušajte na razgovor za zidara doći u odelu i kravati i javite nam kako ste prošli). U izboru oeće puno može pomoći dobra priprema i proučavanje poslodavca (setite se našeg primera sa „špijuniranjem“ konobara).

38

Govor tela

Podsetnik na nekoliko osnovnih stvari o kojima treba voditi računa:

  • Rukovanje: ne želite odmah na početku razgovora pokazati da ste „mlakonja“. Stisnite taj ispruženi dlan „muški“ čvrsto (čak i ako ste dama), ali nemojte čoveku slomiti kosti. Gledajte sagovornika u oči i blago se nasmešite.
  • Verovatno ćete većinu intervjua provesti sedeći, i verovatno prazna stolica već čeka na vas. Ne jurite odmah na stolicu, pričekajte da vam ponude da sednete.
  • Dok sedite, sedite uspravno (nemojte se „zavaliti“ u stolicu, bez obzira koliko udobna bila), ali prirodno uspravno, a ne napadno, „s metlom u leđima“.
  • Gledajte osobu/e s kojima razgovarate u oči, to povećava utisak o vašoj iskrenosti (ako je više osoba, gledajte u oči osobi koja vam je postavila pitanje, ali povremeno okrenite pogled i prema ostalima, da se i oni osete uključeni u vaš odgovor).
  • Ton komunikacije je bitan. Na pitanja odgovarajte jasno i glasno, ali nemojte vikati. Svladajte tremu. Povremeno se nasmešite. Pokušajte ne zamuckivati. Ne pričajte prebrzo niti presporo.
  • Ne lomite prste, ne okrećite čašu u rukama, a najiritantnije od svega je konstantno stiskanje hemijske olovke. To pokazuje vašu jaku tremu i nervozu, što samo po sebi i nije toliko loše, koliko je loša vaša nesposobnost njenog obuzdavanja.
  • Pokažite entuzijazam! Kako? Osim već navedenih stvari (čvrsto rukovanje, gledanje sugovornika u oči), u razgovor unesite malo duha i vedrine, pokušajte ne zvučati kao svi ostali (zapamtite da „oni“ moraju obaviti nekoliko uzastopnih razgovora, s istim pitanjima, i cijenit će male izlaske iz te rutine – to ne znači da trebate početi pričati viceve), pažljivo slušajte što se priča i odgovarajte na ono što su vas stvarno pitali.

39

VERBALNA KOMUNIKACIJA

Već smo ranije naveli koliko je važno pretpostaviti što će vas poslodavac pitati te unapred pripremiti odgovore na neka česta pitanja. No, koja su to pitanja? U ovom delu navodimo listu „uobičajenih“ pitanja, i kratke sugestije o vašim mogućim odgovorima.

Pitanja koja poslodavci često postavljaju tijekom intervjua mogu se podeliti u više kategorija: Uvodno predstavljanje („Recite nešto o sebi“)?

Obično na početku razgovora članovi odbora pozovu kandidata da se ukratko predstavi. Time vas oni žele malo opustiti, ali i stvoriti određenu „grubu“ sliku o vama. Tokom pripreme razmislite šta ćete im reći. Pazite da ne budete prekratki, ali niti predugački.

Pitanja o zainteresovanosti

Šta znate o našoj firmi? – već smo naglasili važnost proučavanja poslodavca tokom pripreme. Šta vas je privuklo da se javite na naš konkurs? – dolazi do izražaja važnost proučavanja radnog mesta

Pitanja o edukaciji

U kojem području biste se želeli usavršavati? – pokažite da razumete kako današnji način poslovanja traži širinu znanja i da prepoznajete važnost permanentnog učenja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *