Nemacka

Kako naći posao u Nemačkoj

Učite nemački jezik

Za vreme potrage za poslom i za prijave za radna mesta trebalo bi da imate određeni nivo znanja nemačkog jezika. Možete da idete na kurseve nemačkog jezika  u Vašoj zemlji.

Kako bi proverili na kom je nivou vaše znanje trenutno, možete popuniti besplatno online plejsment test nemačkog.

Pripremite svedočanstva i sertifikate

Najbolje šanse za pronalaženje posla u Nemačkoj imaju kandidati sa dobrim profesionalnim kvalifikacijama.

Ako ste završili stručno obrazovanje ili studije, u svakom slučaju trebalo bi da možete da predočite sva svedočanstva. Ako ste akademski obrazovani ili ste stručna radna snaga i ispunjavate uslove iz drugog poglavlja, treba da podnesete zahtev za priznavanje Vaše kvalifikacije dok ste još u Vašoj zemlji.

Kako naći posao

Sva radna mesta prijavljena kod Savez-nog zavoda za zapošljavanje su objavljena na sajtu jobboerse.arbeitsagentur.de

Centralna posrednička kancelarija za strane radnike i stručnjake iz in– ostranstva i centar „Make it in Ger– many – Migration Support Center“ pomažu Vam raznim uslugama u Vašoj potrazi za poslom: +49 228 713 1313 oder zav@arbeitsagentur.de.

Naravno i drugi sajtovi, poput portala Novotek manpower su dobar način za traženje posla. Ova agencija ima posebnu stranicu baš za aktuelne poslove u Nemačkoj, na kojoj možete naći oglase. Na www.zeitung.de www.onlinenewspapers.com možete da nađete pregled svih nacionalnih i regionalnih novina u Nemačkoj. Takođe, na sajtovima nekih od ovih novina možete da vidite ponude za posao koje su tamo objavljene. I na portalu ec.europa.eu/eures takođe možete da tražite poslove u Nemačkoj.

Nemacka

Kako se prijaviti

Za uspešno traženje posla potrebna je dobra priprema potrebne dokumentacije za prijavu. Informacije o različitim postupcima prijave za posao u Nemačkoj možete da nađete na make-it-in- germany.com/en > Working > Guide. Sajt www.europass-info.de nudi obrasce za prijavu u skladu sa evropskim standardima, uključujući biografiju, jezike, šablon za prikaz profesionalnih kvalifikacija i “Diploma Supplement” za više akademske titule.

Ako i Vaša porodica dolazi s Vama

Ko dobije dozvolu za rad i boravak u Nemačkoj može da dovede svoju užu porodicu (bračnog druga i/ili maloletnu decu) ako raspolaže dovoljno veli- kim životnim prostorom i može da osigu- ra životne troškove svoje porodice bez da za to traži državnu podršku. I članovima Vaše porodice je za ulazak u zemlju načelno potrebna viza. Zakonska regulativa omogućava zapošljavanje i Vašem bračnom drugu.

Nakon dolaska u Nemačku članovi Vaše porodice treba da se prijave u Kancelariji za prijavu boravka i da pod- nesu zahtev za boravišnu dozvolu u Službi za strance.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *