Kako Google deli AdSense zaradu?

adsense zarada

Gotovo svi koji imaju AdSense oglase na svojim sajtovima nekada su se zapitali kako Google deli sa njima zaradu od oglašivača. Google je dugo taj način podele držao u tajnosti, no, pre par dana je na zvaničnom Adsense blogu objavio te informacije. Google zadržava 32% dok vlasnicima sajtova ide 68% prihoda od oglašivača. Ovaj odnos važi za “Adsense za sadržaj“. Dakle, ako je oglašivač platio 1 dolar za oglas koji se prikazao na vašem sajtu, neko je kliknuo na oglas, vama ide 68 centi a Guglu 32 centa. Ovaj odnos se nije menjao od 2003, kada je Adsense for content počeo sa radom.
Kod “Adsense za pretragu” odnos je drugačiji. 51% zarade se isplaćuje vlasnicima sajtova a 49% ostaje Google-u. I ovaj odnos se nije menjao od početka ovakvog načina zarade, dakle od 2005.

8 thoughts on “Kako Google deli AdSense zaradu?”

  1. Hvala puno! Ja sam mislio da je odnos mnogo nepovoljniji za vlasnike sajtova, ali nije ni toliko loše.
    Za oglase na srpskom je manja konkurencija, pa oglašivači malo plaćaju po kliku, a onda je i zarada vlasnika sajtova mizerna. Sa druge strane, to nije ni loše ako treba da reklamiramo sajt preko AdWords-a jer za par centi dobijemo posetioca.

  2. Na engleskom jeziku je mnogo jaca konkurencija pa je teze dostici broj posetilaca kao na srpskom. S druge strane, zarada od klikova na engleskom jeziku moze biti i 20 – 40 puta veca po kliku, sto znaci da sa mnogo manjim brojem poseta mozemo napraviti istu ili cak i vecu zaradu nego na srpskom.

  3. Da, puno je lakse zaraditi sa domacim stranicama, iako sam primejtio da je kod nas jaci etarget. Nema kod nas toliko oglasivaca na Google, ali opet je lakse postici veci broj posjeta sa stranicom na nasem jeziku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *