« | Home | »

Do you like Facebook reklamu?

By Aleksandar Ratkovic | September 18, 2009

facebook reklame

Facebook je uveo novinu kod reklama na svom sajtu. Funkcija “like” koju imate na statusima, aktivnostima (svojim i vaših prijatelja), slikama, i ostalim Facebook detaljima, sada je uvedena i za reklame. Ispod svake reklame koju viđate na desnoj strani Fejsbuk profila, stoji poziv za “like” ukoliko vam se reklama sviđa. Ukoliko je neki od vaših prijatelja “lajkovao” neku od reklama, kada se ona prikaže dok vi pregledavate Facebook, ispod reklame će pisati ko je od prijatelja to i učinio. Primer je ovde na slici, Miloju se svidela reklama za Londonsku školu za PR, recimo. Dok, reklamu za Hi-Files Show 2009, za sada ni jedan od mojih Facebook prijatelja nije lajkovao.
U gornjem desnom uglu svake reklame sada se pojavljuje znak X. On je zamena za “thumbs down” i ukoliko kliknete X moraćete i da obrazložite zašto vam se reklama nije svidela.

Pretpostavka je da će se, nakon ovih promena, CTR (procenat klikova na reklame) povečati, jer će deo korisnika poželeti da vidi šta je iza reklame koja se svidela njihovom prijatelju.

kategorije: Facebook, reklame | 2 komentara »

2 komentara na post “Do you like Facebook reklamu?”

 1. e-beba Says:
  September 26th, 2009 at 6:51 pm

  Ma katastrofa, još da im ne bih i reklame ocjenjivao… ono… gdje su im maketniški stručnjaci koji svoj posao dovode kraju… a ne ovako ispitivaju opće mijenje.. 🙂 LOL

 2. SuncOkret Says:
  January 8th, 2010 at 4:51 pm

  ovo i jeste ideja markentinskih stucnjaka, njihov posao se najvecim delom bazira na psiholoskoj analizi korisnika.
  “CTR (procenat klikova na reklame) ce se povečati, jer će deo korisnika poželeti da vidi šta je iza reklame koja se svidela njihovom prijatelju.”
  a samim tim se povecava i zarada od reklama..
  vecina ljudi su voajeri, guraju nos u tudje zivote,zanima ih sta je danas jela Ceca, da li Britny opet pobegla sa rehabilitacije, sta se to svidja nekom prijatelju.. ljudska znatizelja, strah od analize sopstvenog uglavnom nesipunjenog zivota, lakse je smejati se drugome nego popraviti sebe.. reality emisije tipa VBrata,Farme samo potvrdjuju ovo..nazalost..

komentari