Tržište testiranja softvera nastavlja rast

softver testing

Svetsko tržište usluga testiranja kompjuterskog softvera nastavlja rast i procenjuje se da će do 2013. dostići vrednost od 56 milijardi dolara, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, pokazala je studija koju je izradila konsultantska firma Ovum.

Sve više kompanija seli svoje usluge testiranja u inostranstvo, autsorsuje posao, kako se sve češće kaže. Indija tu učvršćuje svoju poziciju najpopularnije destinacije.

“Oba tržišta, i ono usluga testiranja dodeljenih podizvođačima i onih koje kompanije sprovode same, doživeće rast u sledeće četiri godine, ali ne vrtoglavom brzinom kao u protekle četiri godine”, ističe Ovum.

“Uprkos tom usporavanju, usluge testiranja zabeležiće ukupnu godišnju stopu rasta od 9,5% u razdoblju od 2008. do 2013, višu od većine drugih tržišta usluga vezanih za informatičku tehnologiju”.

Kompjuterski softver testiraju same kompanije ili specijalizovane firme, radi procene njihovih mogućnosti, ali i otkrivanja grešaka, uključujući moguće bagove.

Alexander Simkin, viši analitičar Ovuma i autor ovog izveštaja, ističe da Indija po kvalitetu pruženih usluga hvata korak s evropskim i severnoameričkim firmama za testiranje, uz znatno niže cene.

“Indijske firme koje pružaju usluge testiranja nekada su konkurisali isključivo niskim cenama. No, to se menja i sada se tamošnje firme penju u lancu vrednosti i nude iste mogućnosti kao i severnoameričke i evropske kompanije”, kazao je, dodavši da, kako je snažan rast potražnje doveo do manjka stručne radne snage u Indiji, moglo bi doći do selidbe sve većeg broja radnih mesta u toj industriji u druge jeftinije zemlje, poput Kine, Malezije i zemalja severne Afrike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *