Alert – Beznačajni ali sigurnosni podaci

Facebook je izuzetno aktuelan. Korisnici popunjavaju ankete, testove, ostavljaju razne podatke o sebi. Naravno, većina zna da nigde ne treba ostavljati šifre sa bilo kakvih naloga ali ima podataka koji itekako mogu ugroziti sigurnost raznih naloga a na prvi pogled su tako beznačajni da nam i ne pada na pamet opasnost. O čemu se radi?
Na mejl nalozima mnogi servisi nude opciju sigurnosnog pitanja ukoliko zaboravite šifru. Ime vašeg kućnog ljubimca, devojačko prezime majke, ime prve učiteljice i slično. Samo ko zna odgovor na to vaše sigurnosno pitanje mogao bi da promeni password i uđe u vaš mejl nalog.
sigurnosno pitanje
Ali mnogima to ne pada na pamet kada na fejsbuku, nekom forumu, sajtu za druženje, popunjavaju besmislene ankete i ostavljaju baš ovakve podatke. Skoro je na Twitter-u kružila grupa prevaranata koja je pozivala na anketu “kako se zove vaš kućni ljubimac”. Vi odgovorite, oni pogledaju na vašem nalogu gde imate mejl, i pokušaju da se uloguju sa “I forgot my password” i unosom odgovora na sigurnosno pitanje. Mnogi nalozi su ugroženi.
Vodite računa da sigurnosno pitanje ipak bude nešto što ne ostavljate nigde kao podatak, čak ni na najbezazlenijim sajtovima. Ili neka odgovor bude lažan za važne naloge.

Leave a Reply

Your email address will not be published.