Kako Youtube odredjuje „related videos“?

Kako Youtube određuje „related videos“? Za većinu videa koje se nalaze na Youtube jasno nam je kako su određeni related videos, odnosno povezani video snimci. Imaju zajedničke tagove, barem jedan, nalaze se u istoj kategoriji (komedija, nauka i tehnika, …) imaju iste delove naslova, ili su im delovi tekstova iz opisa isti. Međutim, ako neki video nema dovoljno povezanih videa ni po jednom od ovih osnova, kako Youtube odredi koje video snimke da stavi u “related” deo? Nekada čak I kada ima desetine hiljada videa ako ni po kom drugom osnovu, a ono barem u istoj kategoriji, pojavi se kao povezani neki video za koji ne vidimo nikakvu očiglednu vezu.

Prvi primer – Jim Jarmusch video

Uz ovaj video, sa naslovom “Jim Jarmusch na Kustendorfu” među povezanim našla su se i ova tri videa:
“Black Box – I Don’t Know Anybody Else (Acapella) – Polydor Records – 1990”
“Happiness Scene I Couldn’t Stop Laughing At”
“Google I/O ’08 Keynote by Marissa Mayer”

povezani-video-dzarmus

Ama baš nikakve povezanosti na Youtube nema. Potpuno različiti naslovi, opisi, kategorija i tagovi. Međutim, malom analizom došao sam do sledećih činjenica. Ako na Google tražimo “Black Box” Jim Jarmusch
dobijamo 3.360 rezultata. Na 3.360 stranica koje je Google indeksirao, pojavljuju se i “Black Box” i Jim Jarmusch.
Šta je sa sledećim videom? 6.960 rezultata za “I Couldn’t Stop Laughing” Jim Jarmusch.
I 3.040 rezultata za Marissa Mayer Jim Jarmusch.

Da li je ovo pravilo? Da li Youtube algoritam koristi i Google index, te na osnovu broja strana gde se nalaze bitniji delovi naslova oba videa određuje koliko su oni povezani? Na osnovu ovog primera rekao bih da je to jedino objašnjenje.

No, za svaki slučaj pogledajmo još jedan primer povezanih videa na Youtube.

Uz video Leptirica (1973) – Serbian Horror kao povezani video pojavljuje se Sava Savanović.
Jedan je u kategoriji “film i animacija” a drugi u “komedija”, ni jedan zajednički tag, ništa zajedničko u opisu. Ali zato, na Wikipediji na strani o Savi Savanoviću stoji kao veza link ka Wikipedija članku o filmu Leptirica.

Dakle, mogu slobodno da tvrdim da Youtube za “related videos” koristi Google index i Google algoritam, te da uzima u obzir kao relevantno, nalaze li se termini iz naslova dva videa na većem broju istih stranica na internetu, naročito ako su to stranice sa autoritetom. Ovo saznanje može itekako pomoći u SEO optimizaciji videa, što će inače po svemu sudeći biti tendencija u 2009. godini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *