« | Home | »

IT ratovanje

By Aleksandar Ratkovic | February 26, 2009

IT ratovanje

U vreme kada je internet u┼íao u svaku poru dru┼ítva i sva─Źiji ┼żivot, u gradu Reinbachu kraj Bonna nema─Źka vojska se priprema za novi tip ratovanja – digitalno ratovanje.

Nema─Źki general Friedrich Wilhelm Kriesel komandant je jedinice druga─Źijih nema─Źkih ratnika, obrazovanih na Bundeswehrovim odeljenjima za IT, koji nove ratne metode uve┼żbavaju na kompjuterima – svom glavnom oru┼żju. Njegov je zadatak istrenirati jedinicu sastavljenu od 76 vojnika-hakera za cyber rat.

Mnoge su svetske vlade prepoznale uni┼ítavanje kompjuterskih sistema ili ometanje elektronskog poslovanja u nekoj dr┼żavi, smetnji rada vlade, banaka, ali i nuklearnih postrojenja, kao klju─Źan deo ratovanja u budu─çnosti. Zapadni obave┼ítajci i vojni stru─Źnjaci uvereni su pritom da su neprijatelji, kao i u doba Hladnog rata, na istoku – u Rusiji i Kini.

U prole─çe 2007. banke, vladine agencije i politi─Źke stranke u Estoniji napadnute su u cyber svetu, Estonci tvrde od strane Rusije. Balti─Źka republika poznata po svom elektronskom poslovanju bila je nakratko u potpunosti offline i postala tako prvo popri┼íte IT rata. Osim u Estoniji, takvi su napadi zabele┼żeni i na Gruziju pro┼íle godine, u jeku sukoba s Rusijom, a i u Kirgistanu.

Nema─Źke su obavje┼ítajne slu┼żbe prijavile cyber napade iz Kine na nekoliko nema─Źkih ministarstava i vladu u poku┼íaju da se otkriju poverljive informacije. Navodno su 2007. kineski hakeri postali tako uporni u svojim poku┼íajima industrijske ┼ípijuna┼że da je kancelarka Angela Merkel otvoreno zatra┼żila od kineskih diplomata za vreme njihove posete Nema─Źkoj da se sa tim prestane.

Kompjuterske mre┼że su najranjivija infrastruktura i zato bi mogle biti glavna meta terorista, tvrde i ameri─Źki stru─Źnjaci koji ve─ç godinama upozoravaju na mogu─çi “elektronski Pearl Harbor”, “digitalni 11. septembar” ili “Cybergeddon”. Ameri─Źki stru─Źnjaci u svom izve┼ítaju Kongresu navode kako upravo Kina “agresivno razvija svoje ratne cyber ve┼ítine i tehnologiju” i kako bi “uskoro mogla biti u zna─Źajnoj prednosti” pred drugim nacijama. Mediji su ve─ç objavljivali vesti o cyber ratovima me─Ĺu islamisti─Źkim grupama na Bliskom istoku.

Svi ti incidenti otvorili su ─Źitav niz pitanja o tome radi li se zaista o ratu, opravdava li takav napad odgovor i ho─çe li uskoro sve vlade trebati sopstvene kadrove i tehnologiju za obranu i napade u cyber svetu. Usijane rasprave na sastancima NATO-a ipak do sada nisu dale odgovor na pitanje trebaju li se cyber napadi tretirati kao oru┼żani napadi.

Nema─Źka je vlada u me─Ĺuvremenu odobrila nacrt zakona kojim bi se poja─Źala sigurnost dr┼żavnih informacija i komunikacijskih kanala o kojem ─çe uskoro raspravljati Bundestag. Nema─Źki bi hakeri-ratnici, pak, uskoro trebali biti osposobljeni za cyber obranu, ali i napade.

kategorije: elektronsko poslovanje, internet, razmisljanje | za sada bez komentara »

komentari