Internet u regionu

internet koriš?enje u regionu

Hrvatska se s oko 47,5 posto korisnika interneta u populaciji starijoj od 15 godina nalazi na 11. mestu među 17 zemalja srednje i istočne Evrope, pokazalo je istraživanje GfK “Internet Access and Usage in CEE Countries” dostavljeno iz zagrebačkog Gfk.Istraživanje je sprovedeno u jesen prošle godine na gotovo 17 hiljada ispitanika starijih od 15 godina u 17 zemalja navedene evropske regije.

Obzirom da su rezultati istraživanja pokazali da je regionalni prosek ličnog korištenja interneta u 17 zemalja 47 posto, za Hrvatsku i Srbiju se može reći i da se po tome nalaze negde u sredini, dok su lideri korišćenja interneta Estonija (70,3 posto stanovnika), Slovenija (67,5 posto), Austrija (58,7 posto) te Litvanija (56,9 posto).

U Hrvatskoj je u odnosu na 2007. korištenje interneta u istraživanoj populaciji poraslo 8 posto. To je svrstava među zemlje sa značajnijim rastom, gdje su još Mađarska i Poljska (s porastima od po 12 posto), Češka (10 posto), Slovačka i Ukrajina (po oko 9 posto) te Slovenija i Rumunija (po 5 posto rasta).

Iz vlastitog stana najviše internetu pristupaju Estonci i Slovenci (po 74 posto), dok to iz Hrvatske čini oko 47 posto korisnika, što je opet negde u sredini.

Znatno lošije Hrvatska stoji s pristupom mobilnom internetu, u čemu je predzadnja sa 3 posto korisnika koji to imaju. Na zadnjem mestu u tome je Bugarska s 2 posto takvih korisnika, dok su prvi letonci (22 posto), a slede Slovenci i Austrijaci (po oko 19 posto).

Najčešća usluga koja se koristi na internetu u svim zemljama je slanje i primanje elektronske pošte (e-mail), u čemu je Hrvatska s 59 posto u donjem delu lestvice. Sličnu poziciju ima i kod korištenja usluge traženja novih vesti na dnevnoj bazi, ‘chatu’, internet bankarstva i kupovanja putem interneta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.