EUstat istrazivanje o firmama na internetu

EUstat agencija istrazivanjeAgencija za statistiku Evropske Unije, EuroStat objavila je rezultate istrazivanja, a u vezi koriscenja interneta, firmi sa 10 i vise zaposljenih iz drzava clanica Evropske Unije u 2008. godini.

93% firmi ima pristup internetu. U tom pogledu idealan je Island gde svih 100% firmi sa 10 i vise zaposljenih ima pritup internetu. Odmah iza njega su Norveska i Finska sa 99% i Danska sa 98%. Na zacelju je Rumunija sa 67 procenata.
Kada je rec o brzom internetu, i tu je Island prvi sa 99%, pa Spanija, Francuska i Finska sa 92%. Manje od 60% firmi koje imaju brz internet su jedino u Rumuniji (44%), Litvaniji (56%) i Poljskoj (59%).

Ovo istrazivanje nam daje i podatke koliko firmi ima svoj sajt. Ukupno to je 64% firmi a prednjace Danska sa 87%, Svedska 86% i Holandija sa 85%. Na svojim sajtovima, kataloge sa cenama proizvoda ima 57% EU firmi koje vec imaju sajtove. Tu su Madjarske firme ispred ostalih (cak 87%) te zatim Litvanija (81%). Na svim tim sajtovima, onlajn narucivanje i rezervacija je moguca na 26% sajtova (Norveska 43%, Island 41%). Opciju onlajn placanja nudi 10% sajtova gde je Litvanija otisla najdalje – 39%. Svaka cetvrta firma koja ima svoj sajt trazi i radnike preko oglasa i formulara za prijavljivanje onlajn. U Holandiji je to gotovo polovina firmi (49%) a u Norveskoj 46%. Italija je tu najslabija sa 11%.

Kompletne rezultate ovog istrazivanja mozete dobiti direktno na sajtu Eurostat-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *