Stedljive sijalice

stedljiva sijalica
Narod koji se pretjerano oslanja na svoju vlast obicno ne dogura daleko

Da, to je sinonim za ideju. Proka Pronalazac je uvijek imao sijalicu iznad glave, koja je davala do znanja da ima neku „strasnu” ideju.

Vidim po prodavnicama elektromaterijala da stedljive sijalice vise nisu nepoznate kupcima, prodaju se. To me stvarno raduje . Svaka zamjenjena sijalica novom, stedljivom, znaci prosjecno utedjenih oko 70 kilovat-casova struje godisnje. Ako svako domacinstvo kupi po jednu, to je onda 70 miliona kilovat-casova ustedjene struje!

Kada bi se zamjenile sve sijalice u Srbiji stedljivima, termoelektrana Obrenovac mogla bi slobodno da se iskljuci! Eto nam odmah i cistijeg vazduha.

Kako ljude stimulisati da ih kupuju? Kako im objasniti da svaka sijalica ne samo da vrati ulozen novac nego jos i visestruko zaradi kroz smanjenje racuna?

Pa evo ideje. Upalila mi se sijalica!

Vi koji ste shvatili da te sijalice, osim sto stede struju, stede i pare, nosite ih prijateljima na poklon.

Prosjecna cijena jedne je od 300 do 500 dinara, kao boca dobrog vina.

Ide sada serija slava, budite visestruko korisni, umotajte sijalicu u ukrasni papir i nosite ljudima na poklon. To je pravi poklon, bez sumnje. Traje, namijenjen je domacinstvu i svim ukucanima, obradovacete i domacicu i domacina, ucinicete nesto korisno za ekologiju, a i za kucni budzet vasih prijatelja, da ne govorim da cete uticati i na smanjenje alkoholizma, koji se , ruku na srce, dobrano zapatio u ambijentu tranzicije.

Izazvacete i paznju ostalih gostiju, bicete zanimljivi, imacete temu za razgovor, vjesto izbjegavajuci nezahvalne price o politici.

Ako mislite da poklon nije dovoljno vrijedan, kupite im dvije, tri sijalice, ili citav komplet, za stan!

Petnaest sijalica, koliko je potrebno za prosjecan stan, kosta oko 70 eura, to je sasvim dostojna vrijednost svadbenog poklona.

Razmislite, mladenci su zatrpani tosterima, sokovnicima, vagama, mikserima i kojekakvim glupim aparatima koje nikad ne otvore ili se poklanjaju dalje unedogled. Bar cete biti sigurni da ce se vas poklon upotrebljavati svaki dan.

Za deset godina mladencima cete ustediti bar za jedno krstarenje po Mediteranu. Malo li je?

Gdje god idem u goste, na poklon nosim stedljivu sijalicu. Idem dotle da ne prepustam domacinu da je ugradi „kasnije” ili „sutra”, vec ga natjeram da „proba poklon odmah”.

Ove neonske, stedljive sijalice, traju dugo ako se mnogo ne pale i gase, pa ih je najbolje stavljati tamo gdje najduze gore u kontinuitetu.

Recimo kod mene, u hodniku, otkad padne mrak, dok svi ne polegamo, uopste ne gasim svijetlo.

Deset kilovat-casova, umjesto uobicajenih 80, koliko trosi obicna sijalica, stvarno je zanemarljivo.

U kupatilu mi gori citavu noc, da klinci , ako im se nocu pripiski, ne bauljaju po stanu.

Racun za struju, jer imamo centralno grijanje, pa se struja trosi samo na svijetlo, kuvanje i bojlere, sada je duplo manji.

Poklanjajte ljudima stedljive sijalice. U Engleskoj i u Australiji ovu stvar su rijesili mnogo prakticnije. Obicne, „edisonove sijalice”, koje smo koristili do sada, jednostavno su zabranili. Nema ih u slobodnoj prodaji.

Posto nas parlament ima „pametnija” posla nego da donosi neophodne zakone iz ove oblasti, ucinimo nesto sami. Narod koji se pretjerano oslanja na svoju vlast obicno ne dogura daleko. covjek ipak mora uraditi prvo nesto sam da bi ocekivao pomake u drustvu.

P. S. Volio bih da ovaj tekst slobodno prenesu i sve ostale novine, u opstem interesu.

autor
Rambo Amadeus

4 thoughts on “Stedljive sijalice”

  1. Jako zanimljiv clanak. Svakako cu gledat da si ja kupim bar jednu drugi put kad budem u prodavnici istih.

  2. Imam prave engleske stedljive sijalice-philips 75/14wati. Povoljno!!!!!!!!!
    bilosta-at-yahoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *