Svako to moze – Coffee Republic

svako to moze knjigaSahar i Bobi Hashemi su sestra i brat, Britanci Iranskog porekla, koji su se iz sveta sigurnosti uputili u rizik preduzetništva i uspeli u tome. U knjizi “Svako To Moze” oni su opisali svoj put korak po korak, sa svim nedoumicama, strahovima, entuzijazmom, i svim ostalim što ide kroz korake koje su prosli. Naime, Sahar je bila uspešni advokat a njen brat Bobi je u Americi radio kao investicioni bankar. 1995. primetili su da Londonu fale coffee shopovi sa kvalitetnom kafom i prijatnom atmosferom, i upustili se u projekat.

Jedno od prvih pravila na koje nailazimo u knjizi je “Ne mozete biti preduzetnik sa pola snage”. Oni ne veruju u ovlaš bavljenje preduzetništvom. Tome se, kažu, morate potpuno posvetiti. Na putu izmedju vaše velike ideje i solidnog posla nalazi se minsko polje strahova, prepreka, odbijanja i obeshrabrenja. Posvecenost je jedini nacin da prodjete preko tog minskog polja i prepreka na njemu.

Sahar i Bobi govore i o plusevima i minusima preduzetništva. Kao pluseve, nabrajaju fleksibilno radno vreme, volite to sto radite, sami sebi ste šef, nema više kancelarijske politike, nema svakodnevnog putovanja na posao, možete da radite i od kuce, ispunjavace vas uzivanje sledeći svoj san. Dok ima i minusa: dvadesetčetvoročasovni posao, u početku niste plaćeni, odgovorni ste za druge, prilično ste usamljeni, na pretek dosadnih rutina, kuca vam više nije mesto za opuštanje, mukotrpna borba sa neizvesnošću.

Posvećenost nije misteriozna formula koju neki od nas imaju a drugi nemaju. Posvećenost je nešto što svako od nas u sebi stvara onda kad počne da radi na svojoj ideji. Svako može da pronadje u sebi posvećenost. Ako ideju ostavite da čeka na polici, nikad joj se nećete posvetiti, ali ako nesto preduzmete u vezi sa svojom idejom, onda će vaša posvećenost svakodnevno rasti u razmeri jednakoj trudu koji ste u nju uložili. Dakle, ako imate ideju odmah počnite da radite na njoj.

U jednom delu knjige, brat i sestra Hashemi se osvrću i na knjigu “Misli i obogati se” Napoleona Hila. On veruje da postoji skriveni vodja čija je dužnost da ljude testira kroz najrazličitija obeshrabrujuća iskustva. Oni koji nakon poraza ustanu i nastave sa pokusajima, uspevaju. I svet im uzvikuje – Bravo! Skriveni vodja nikom ne dozvoljava da uživa u velikim dostignućima a da ne prodje TEST ISTRAJNOSTI.

Oni govore i o fazama. Ne postoji zaravan. Ili idete na gore ili na dole. Statistika pokazuje da posao ne moze da stagnira i ostane mali, niti se možete nositi mišlju da bude samo stabilan. Posao se ili razvija, ili propada. A ne može se ni u startu biti na vrhu. On prati razvoj kao ljudsko bice. Mora se proći detinjstvo, odrastanje, mladost, dok se dodje do zrelog doba. Ne valja preskakati faze. Kao što se niko ne može roditi sa pet godina, ne možete ni svoj posao preko noći pretvortiti u poslovnu imperiju.

Meni je ova knjiga dosta koristila, veoma zanimljivim jezikom je pisana, nema suvoparnog teoretisanja, sve je prikazano kroz praksu. Svakako je preporučujem.

Kupi i pročitaj knjigu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *