« | Home | »

Svako to moze – Coffee Republic

By Aleksandar Ratkovic | February 11, 2008

svako to moze knjigaSahar i Bobi Hashemi su sestra i brat, Britanci Iranskog porekla, koji su se iz sveta sigurnosti uputili u rizik preduzetni┼ítva i uspeli u tome. U knjizi “Svako To Moze” oni su opisali svoj put korak po korak, sa svim nedoumicama, strahovima, entuzijazmom, i svim ostalim ┼íto ide kroz korake koje su prosli. Naime, Sahar je bila uspe┼íni advokat a njen brat Bobi je u Americi radio kao investicioni bankar. 1995. primetili su da Londonu fale coffee shopovi sa kvalitetnom kafom i prijatnom atmosferom, i upustili se u projekat.

Jedno od prvih pravila na koje nailazimo u knjizi je “Ne mozete biti preduzetnik sa pola snage”. Oni ne veruju u ovla┼í bavljenje preduzetni┼ítvom. Tome se, ka┼żu, morate potpuno posvetiti. Na putu izmedju va┼íe velike ideje i solidnog posla nalazi se minsko polje strahova, prepreka, odbijanja i obeshrabrenja. Posvecenost je jedini nacin da prodjete preko tog minskog polja i prepreka na njemu.

Sahar i Bobi govore i o plusevima i minusima preduzetni┼ítva. Kao pluseve, nabrajaju fleksibilno radno vreme, volite to sto radite, sami sebi ste ┼íef, nema vi┼íe kancelarijske politike, nema svakodnevnog putovanja na posao, mo┼żete da radite i od kuce, ispunjavace vas uzivanje slede─çi svoj san. Dok ima i minusa: dvadeset─Źetvoro─Źasovni posao, u po─Źetku niste pla─çeni, odgovorni ste za druge, prili─Źno ste usamljeni, na pretek dosadnih rutina, kuca vam vi┼íe nije mesto za opu┼ítanje, mukotrpna borba sa neizvesno┼í─çu.

Posve─çenost nije misteriozna formula koju neki od nas imaju a drugi nemaju. Posve─çenost je ne┼íto ┼íto svako od nas u sebi stvara onda kad po─Źne da radi na svojoj ideji. Svako mo┼że da pronadje u sebi posve─çenost. Ako ideju ostavite da ─Źeka na polici, nikad joj se ne─çete posvetiti, ali ako nesto preduzmete u vezi sa svojom idejom, onda ─çe va┼ía posve─çenost svakodnevno rasti u razmeri jednakoj trudu koji ste u nju ulo┼żili. Dakle, ako imate ideju odmah po─Źnite da radite na njoj.

U jednom delu knjige, brat i sestra Hashemi se osvr─çu i na knjigu “Misli i obogati se” Napoleona Hila. On veruje da postoji skriveni vodja ─Źija je du┼żnost da ljude testira kroz najrazli─Źitija obeshrabruju─ça iskustva. Oni koji nakon poraza ustanu i nastave sa pokusajima, uspevaju. I svet im uzvikuje – Bravo! Skriveni vodja nikom ne dozvoljava da u┼żiva u velikim dostignu─çima a da ne prodje TEST ISTRAJNOSTI.

Oni govore i o fazama. Ne postoji zaravan. Ili idete na gore ili na dole. Statistika pokazuje da posao ne moze da stagnira i ostane mali, niti se mo┼żete nositi mi┼ílju da bude samo stabilan. Posao se ili razvija, ili propada. A ne mo┼że se ni u startu biti na vrhu. On prati razvoj kao ljudsko bice. Mora se pro─çi detinjstvo, odrastanje, mladost, dok se dodje do zrelog doba. Ne valja preskakati faze. Kao ┼íto se niko ne mo┼że roditi sa pet godina, ne mo┼żete ni svoj posao preko no─çi pretvortiti u poslovnu imperiju.

Meni je ova knjiga dosta koristila, veoma zanimljivim jezikom je pisana, nema suvoparnog teoretisanja, sve je prikazano kroz praksu. Svakako je preporu─Źujem.

Kupi i pro─Źitaj knjigu:

kategorije: biznis, knjiga, razmisljanje | za sada bez komentara »

komentari