Lazni E-gold sistem zastite

passwordMnogo mejlova kruzi internetom koji poticu od raznovrsnih prevaranata, pokusavajuci, na razne nacine, da saznaju podatke o internet surferima, sifre za razne naloge, mejlove, racune. Veliki deo njih napada korisnike onlajn banaka i payment procesora. Ljudi koji imaju racune na E-gold, Paypal, Alertpay servisima su svakodnevno mete ovih prevaranata. Juce sam dobio jedan mejl sa pokusajem da se sazna moja E-gold sifra koji nisam vidjao ranije. U pitanju je mejl koji kao adresu sa koje je poslat ima @e-gold ali nije sa te adrese poslat. Moguce je odraditi da primalac vidi laznu adresu sa koje je mejl poslat, i to se stalno desava sa ovom vrstom mejlova. U tekstu stoji obavestenje, navodno od Egolda, da su uveli novi sistem zastite korisnika. Kao, trebate da omogucite Egoldu da na vas racunar instalira fajl koji ce omoguciti sva sledeca logovanja na Egold nalog samo sa vaseg racunara, sa racunara koji ima taj fajl instaliran. Naravno da Egold zapravo nije uveo taj sistem. Dalje, u mejlu stoji link na koji trebate da kliknete kako bi otisli na lazni Egold sajt i da sa njega preuzmete pomenuti fajl. Ali, kad stanete iznad linka, ili ga kopirate bez kliktanja, videcete da link zapravo vodi ka sajtu http://www.e-gold.com-0.in/ dakle, sajt je com-0.in, Indijski sajt, a samo subdomena je «e-gold». Da ne govorim o tome da je E-gold nebrojeno puta objavio da nikada u mejlovima koje salje korisnicima ne zahteva kliktanje na linkove, vec samo obavestava o necemu, pa ako trebate da se ulogujete na svoj nalog idete direktno na sajt a ne preko nekog linka iz mejla. Ovi prevaranti, autori mejla, su cak i to stavili u donjem delu mejla:

 

*****************************************************
For your security, never access the e-gold website
via hypertext links in e-mail!
*****************************************************

 

Medjutim, neiskusni korisnik, pre no sto dodje do tog dela vec je naisao na link za koji se ocekuje da bude mamac.

 

Dakle, NIKADA ne klikcite na bilo koji link u mejlovima koji vam stizu od Egolda! Ako mislite da nesto vazno trebate da uradite na svom Egold nalogu, ukucajte e-gold.com direktno u browser da se ulogujete.

One thought on “Lazni E-gold sistem zastite”

  1. Indijci kazes…veoma su mudri i vjerujem da su mnogo neiskusnih korisnika ovako prevarili…mada vjerujem da dosta nasih korisnika i zna te stvari, ali dobro da si i ti to naveo. pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *