Pomozite kad god mozete bilo kome

Skotsko seloNegde u Skotskoj, krajem 19. veka, ziveo je neki siromasni farmer. Jednog dana, dok je radio na polju, kod obliznje mocvare zacuo je deciji vrisak. Bacio je svoj alat i potrcao u pravcu mocvare. Naisao je na decaka , do struka u zivom blatu, koji je ocajnicki pokusavao da se izvuce. Farmer Fleming je bez razmisljanja pritrcao i spasao decaka od jezive i sigurne smrti.
Sutradan , otmene kocije se zaustavise kraj kuce siromasnog farmera. Elegantno obucen plemic izadje i predstavi se kao otac spasenog decaka.

 

“Zeleo bih da vam se oduzim. Spasili ste zivot mom sinu. Primite ovaj novac u znak zahvalnosti.”

 

“Ne, ne mogu da prihvatim novac za to sto sam ucinio” odgovorio je farmer, odmahujuci rukom. U tom momentu iz kolibe izadje farmerov sin. Mladi Fleming.

 

“Je li to vas sin?” upita plemic.

 

“Jeste.” odgovori farmer.

 

“Prihvatite onda, molim vas, ovo. Dopustite mi da mu obezbedim nivo obrazovanja koji ce moj sin imati. Ako decak imalo slici svom ocu nema sumnje da ce postati covek kojim cemo se obojica ponositi.” Farmer je malo razmislio, i potom pristao.
Sin farmera Fleminga bio je najbolji student u skoli koju je pohadjao, diplomirao je na St. Mary Medicinskom Fakultetu u Londonu, i u svetu postao poznat kao doktor Aleksandar Fleming, pronalazac penicilina.

 

Isti taj plemicev sin koga je farmer spasao dobio je upalu pluca. Desilo se to nesto nakon sto je Aleksandar pronasao penicilin, i zivot mu je bio spasen. Da nije bilo penicilina, umro bi.

 

Inace, stari plemic se zvao Lord Randolf Cercil, a njegov sin – Ser Vinston Cercil.

8 thoughts on “Pomozite kad god mozete bilo kome”

 1. Ako sve ovo nije bajka zvuci prosto neverovatno 😉 Veoma poucan tekst, trebamo pomoci svakome kada smo u prilici i mogucnosti, nikada se ne zna kada ce nam taj neko vratiti nešto ili se barem setiti po lepom gestu.

  Kolo srece se okrece 😉

 2. Is this old dead duck still circulating?

  In various forms I’ve seen this story, that a member of the Churchill family, or Winston Churchill himself, was saved by a member of the Fleming family, or Sir Alexander Fleming himself (the discoverer of penicillin). Then, years later Churchill has a deadly infection, but his life is saved by Fleming’s discovery.

  http://timpanogos.wordpress.com/2007/05/26/historical-fiction-churchill-and-fleming-and-antibiotics/

 3. neverovatno,znachi 3 puna sata(za sada) sam proveo na ischitavanju strana i strana i strana… i evo kratkog komentara i na konto priche(koja i nije samo pricha)i na konto tebe acco, elem, interesantna i pouchna stvarchica i odushevljavaju me priche poput ovog teksta o flemingu i cherchilu, e sad da pohvalim neshto, nashta ,do sada, nisam naleteo na sajtovima (ako je to dobar termin???) u srbiji, da neko toliko svog vremena izdvoji na neshto shto je od interesa mnogih ljudi i to bez zajedljivosti,trazenja neke materijalne koristi(ako postoji neki vid donacije i ako treba da negde klikcem 🙂 – kliktacu ,samo reci gde) …jbg,neverovatno za mene u tolikoj meri da chak nemogu ni neki sazetiji text o tome da napishem…zbrda -zdola napisao i to je to od jednog totalnog amatera shto se net-a tiche… sve pohvale-uopshte…

 4. Hvala puno, imenjak, na pohvalama. Najveca pomoc je – pricaj svima za ezarada.com, neka se siri prica. 🙂

  poz 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.