Zašto je dobro iskakati iz niše

tvoj citalacAko pišete blog, verovatno i imate neki svoj niche, ili nišu, kako se ovaj pojam koji označava temu, specijalnost kojom se bavi sajt, sve više prevodi kod nas. S’vremena na vreme, može biti dobro iskočiti iz te niše. Viđamo to kod mnogih uspešnih blogova na internetu. Ali zašto oni to rade? Šta im to dobro može doneti?

Svi blogovi trebaju biti obnavljani novim postovima relativno redovno. Neko piše jednom nedeljno, neko ubacuje nove postove svakodnevno. Ali taj tempo koji se “uhvati” treba manje-više poštovati. Nekada jednostavno nemate ideju šta napisati vezano za vašu nišu. Ostaje vam samo da na silu napišete neki post koji se ni vama neće svideti, ili da ne napišete ništa nekoliko dana (nekada može biti i nedelja) dok ne dobijete kvalitetnu ideju. I onda gubite ritam. Tada se može iskočiti u širu ili u neku blisku nišu. Na primer, ako pišete o glumcima, napišite kritiku nekog filma. Ili TV serije. Ili recimo da pišete blog o novim modelima mobilnih telefona. A nijedan novi model se već duže ne pojavljuje. Ništa, napišite prikaz nekog prastarog modela. Uzmite recimo prvi model Nokije koji se nekada davno pojavio.

Vaši čitaoci se mogu pomalo uspavati i zamoriti jednom uskom temom. Razmrdajte ih povremeno iskakanjem iz niše.

Pratiti usku nišu može biti korisno kada je rec o optimizaciji za pretraživače. Manja je konkurencija. Međutim, šta sa ljudima koji na pretraživačima traže nešto slično? Recimo da imate blog o crvenim automobilima i nijednom niste pomenuli žute automobile ni u jednom postu. Čovek koji traži na Googlu blogove o žutim automobilima neće vas naći a moguće je da bi i on mogao postati vaš redovni čitalac ako bi saznao za vas. Napišite jedan post o žutim autima. To će biti svojevrsna pozivnica jos jednoj grupi ljudi da posete vas blog.

One thought on “Zašto je dobro iskakati iz niše”

Leave a Reply

Your email address will not be published.