Napoleon i onlajn posao

Sta mozemo da naucimo od Napoleona Bonaparte i primenimo u internet biznisu?

Napoleon lider Najvaznija je memorija. U Francuskoj, ne samo sto sam znao imena oficira svih pukova, vec i gde je korpus bio regrutovan, razlikovao sam i, cak sam znao i njihov duh.

U internet biznisu, morate dobro da poznajete svoje saradnike, svoje redovne kupce, moderatore i najaktivnije clanove foruma, redovne komentatore na blogu, … Sve koji su povezani sa vasim onlajn poslom.

 

Prvi uslov za rukovodjenje je pribranost. Mogao sam da cujem vest o smrti bilo koga iz moje porodice, a da ne promenim izraz lica. Uvek morate izgledati ravnodusno i smireno. Kada sam sam u svojoj sobi, tada patim.

U poslu, emocije mogu itekako da naskode. U internet poslu, ovo je malo olaksano. Ako ste iznervirani zbog necega, diskonektujte se i prosetajte. Izadjute na svez vazduh. Kada se smirite i nekoliko puta promislite, onda odreagujte smireno i pametno.

 

Pre no sto je Napoleon Bonaparta krenuo na Egipat, on je proucio tamosnje ljude, kulturu, procitao je Kuran. Zahtevao je od svojih oficira da postuju muslimansku kulturu i tamosnji narod. I osvojio je Egipat.

Ne mozete uspesno da prodajete hard rok mp3 muziku i sportsku opremu na sajtovima sa istim templejtom. Necete uspeti da privucete hip-hopere u onlajn socijalnu mrezu ako ne znate nista o njihovoj kulturi. Ne mozete da vodite blog o tehnologiji neznajuci sta je vazno za tehnicke fanove. Necete prodati mnogo majica sa likom Barta Simpsona onlajn, ako nikada niste gledali Simpsonove.

 

U svojim memoarima,

Napoleon Bonaparta je pisao o svojih 6 principa liderstva

kojih se pridrzavao

Napoleonovi principi 1. Preciznost

Budi svestan situacije. Uoci sustinu. Razmisljaj i analiziraj. Iskoristi svoje iskustvo. Gledaj siru sliku. Istrazuj. Prouci svoje ranije projekte. Identifikuj rizike. Planiraj, planiraj, planiraj. Modifikuj planove pri pocetku svake sledece faze.

2. Brzina

Snaga je masa puta brzina. Spor si ako si slab. Budi brz ali ne zuri. Zurba je brzina bez plana. Smanji otpor na najmanju mogucu meru. Ukloni prepreke na putu. Fokusiraj se na glavni cilj. Nemoj da radis na vise ciljeva istovremeno. To moze dekoncentrisati i smanjiti przinu prilazenja ciljevima.

3. Fleksibilnost

Uvek budi spreman za promene. Preipremi rezervni plan za svaku mogucu situaciju. Razmisljaj o tome sta dalje ako neki od izvora presusi. Investicije, web hosting, saradnici, izvori informacija, za sve to mora postojati rezerva.

4. Jednostavnost

Jednostavno je dobro. Jednostavni ciljevi. Jednostavne poruke. Ne gubite vreme na smisljanje komplikovanog resenja ako mozete da primenite necije jednostavno iskustvo. Ako ste isuvise komplikovani i neko vas moze pogresno shvatiti – i shvatice pogresno. Kada pisete pravila primenite princip „manje je vise“.

5. Karakter

Integritet je veoma vazan. Ne pricajte jedno a radite drugo. Ostanite smireni. Ne panicite. Razmotrite sve cinjenice pre no sto kreirate teoriju. Lider mora biti odgovoran. Pohvalite saradnike javno a pokudite ih tajno. Nikada ne prestajte sa ucenjem. Budite svesni da uvek mozete bolje, i trudite se da i odradite bolje.

6. Moral

Red je prva odlika morala. Ako ste vodja, morate da vodite. Budite prvi. Dve stvari pokrecu ljude – interes i strah. Interes pospesuje moral a strah ga rusi. Svaki clan vase ekipe mora da se oseti vaznim. Napoleon je napravio logotip za svoju vojsku – orla. To je bio jedan od vaznih faktora koji je vojnicima davao osecaj pripadnosti grupi. Ljudi vole nagrade. Iskoristite to ako mozete. A mozete, samo trebate naci nacin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.