Korisni Firefox dodaci


Ako se bavite bilo kojom vrstom internet zarade, najverovatnije vec koristite Firefox umesto Internet Explorer-a. Ako to vec niste uradili, toplo vam preporucujem da predjete na pomenuti Firefox browser. Dosta je sigurniji, brzi, besplatan je, ima mnostvo dodataka koje mozete za tren oka instalirati u njega i koji ce vam olaksati posao. Dodaci se instaliraju tako sto se sa sajta gde ste nasli dodatak (najsigurnije je sa Addons.Mozilla.org zvanicnog sajta) uradi download, i on se automatski aktivira sledeci put posto pokrenete Firefox. Pregled trenutnih dodataka koje vec imate unstalirate mozete videti tako sto odete na Tools – Extensions.
U ovom postu cu navesti nekoliko dodataka, popularnih Firefox extensions, koji vam mogu olaksati i ubrzati rad na netu.

 

Adsense notifier dodatak

 

Adsense notifier u statusnoj traci prikazuje aktuelnu zaradu na vasem adsense nalogu. Tako ne morate stalno da se logujete u Adsense i proveravate zaradu. Zgodan za ljude koji zele da stalno budu u toku koliko su zaradili.

 

Adsense preview

 

U alatnoj traci, iza Help, dodaje Adsense preview meni. Kada se nalazite na vasem sajtu, i odete na Adsense preview, on vam u padajucem meniju ponudi sve moguce dimenzije adsense jedinica (728×90, 468×60, …). Nakon sto izaberete velicinu oglasne jedinice, u novom prozoru vam se prikaze koje reklame bi vam se najverovatnije prikazale na strani ako imate tu vrstu adsense jedinice. Slobodno mozete i da kliknete na neki od tih, naizgled oglasa, jer oni nisu pravi a tako cete videti na koji sajtbi otisao posetilac. Ovo je jedan od nacina na koji mozete videti pojavljuju li vam se tzv MFA sajtovi u reklami, a i dobar nacin da analizirate odredjene dimenzije pre no sto se odlucite koje biste stavili na sajt.

 

BBcodeXtra Firefox dodatak

 

Obzirom da cete, ako vec ne, cesto pisati po raznim forumima, potrebno je cesto koriscenje BB koda za formatiranje bold slova, boja slova, ubacivanje slika u postove, … Ovaj dodatak na desni klik misem nudi meni koji automatizuje proces pisanja bb koda. Takodje, on funkcionise i sa HTML kodom tako da vam olaksava i pisanje postova na blogu i jos stosta.

 

In form enter

 

inform dodatak za unos podatakaKoristan ako submitujete postove na vise socijalnih sajtova. Radi slicno kao Roboform. Dakle, jednom upisete podatke koje upisujete u vise razlicitih polja prilikom submita (naslov, opis, mejl, ime, link, …) i onda kad odete na sajt automatski popunjavate bez potrebe da kucate iste stvari desetak puta.

 

StumbleUpon

 

Ovaj Firefox dodatak postavlja novu Stumbleupon traku u vas browser. Ako vam se neka stranica dopadne i zeleli bi da je stamblujete, imate button kojim to direktno radite. Takodje, direktno pristupate i Friends listi, svojim Stumble favoritima, …

 

Colorzilla dodatak

 

Za otkrivanje ovog dodatka moram da se zahvalim Ivanu koji ga je predlozio u komentaru na post o Adsense bojama. Dakle, osim Eyedropper alata koji se integrise u Firefox i daje odmah kodove boja na sajtu koji je otvoren u browseru, ima jos svasta o paletama boja i jos dosta korisnih funkcija za webdizajnere pre svega.

3 thoughts on “Korisni Firefox dodaci”

Leave a Reply

Your email address will not be published.