« | Home | »

Plagijatori cenjeni u IT svetu

By Aleksandar Ratkovic | October 4, 2007

samvers internet biznismeni Tri Nemca, braca Aleksandar (36 godina), Oliver (34) i Mark (32) Samwer ne se stide sto su plagijatori. Naprotiv, oni su sasvim legalno, itekako dobro unovcili to.

Sve je pocelo u prolece 1998. Oliver je studirao menadzment u Nemackoj i kada je trebalo da odradi disertaciju odlucio je da istrazivanje obavi u Americi. Tacnije, u cuvenoj Silikonskoj Dolini. Sa prijateljem je otisao tamo i intervjuisao stotinu biznismena, uglavnom bankara koji su se bavili investicijama. Vratio se u Nemacku, odradio disertaciju i odlucio da braca i on, posalju gomilu pisama Americkim kompanijama kojima se divio nudeci da rade za njih, gotovo besplatno, samo da bi stekli sto vise iskustva. Nakon dobijenih nekoliko potvrdnih odgovora, braca Samwer odlaze preko okeana. Planski se zaposljavaju u tri kompanije koje su se nalazile u razlicitim fazama razvoja. Oliver u razvijenoj Inktomi, Mark u srednje razvijenoj kompaniji koja radi softver za mobilne telefone – Visto, i Aleksandar Sentient Networks, koja je tek krenula sa radom. Cilj im je bio da nauce kako od samog starta firma izraste u veliku kompaniju. Decembra 1998. vracaju se u Nemacku gde sledeceg meseca pokrecu Nemacku kopiju Ebay sajta – Alando.de. Nisu mogli da implementiraju opciju kreditnih kartica bas kao Ebay, ali su zato imali varijantu debitnih kartica, koje su inace veoma popularne u Nemackoj. Obzirom da su u Americi naucili kako da razviju onlajn biznis, sajt se veoma brzo razvijao, i pet meseci kasnije dobili su ponudu od Ebay da im prodaju sajt za 50 miliona dolara. To su i ucinili.

Kada se pojavio Facebook, i videlo se da je ideja dobra i dobro prihvacena, braca su pokrenula Nemacku verziju – StudiVZ. Znali su da je razlika izmedju Americkih i Nemackih studenata u tome sto Nemacki studenti mahom zive kuci do svoje dvadeset i neke godine, te su za razliku od Facebook-a akcenat bacili na porodicne i prijateljske veze umesto povezanosti studenata medju sobom. Za dve godine, sajt je zaradio vise od 100 miliona dolara.Onda je prodat kompaniji Holtzbrinck.

Sajt Twitter su recimo gotovo potpuno kopirali kada su uradili njegovi Nemacku verziju – Frazr.

Dakle, ili su potpuno kopirali, ili samo «pozajmili» ideju od Americkih sajtova u usponu i prilagodili je nemackoj publici. Kasnije su krenuli i sa drugacijim poslovnim poduhvatima koji nisu u osnovi sajtovi. Jamba je kompanija koju su oni osnovali a koja se bavi softverom zabavnog karaktera za mobilne telefone. 2004. godine su je prodali firmi VeriSign za 273 miliona dolara.

Sada upravljaju Evropskim Osnivackim Fondom, koji je trenutno «tezak» oko 300 miliona dolara. Fond pomaze starup projekte, vlasnike novih sajtova koji imaju dobru ideju, volju i viziju. Fond ulaze i u projekte koji idu obrnutim putem od onog kojim su braca krenula. Evropska ideja se prilagodi Americkoj populaciji i napravi novi sajt za to trziste. Rasireni su po celom svetu. Amerika, Evropa, Azija, sve su to mesta gde se nalaze investitori a i oni koji pokrecu projekte i kojima fond brace Samver pomaze.

kategorije: biznis, domene, Facebook, internet, Twitter | 2 komentara »

2 komentara na post “Plagijatori cenjeni u IT svetu”

 1. Nedim Says:
  October 4th, 2007 at 10:37 pm

  Tekst je jako dobar, a sto se tice ovih likova svaka im cast. Na neki nacin, u svijetu online biznisa, danas su svi plagijatori, a ako znas da to ucinis dobro i na pravi nacin, onda je jasno da su ovi likovi pravi mozgovi, a ne samo plagijatori.
  Koristenje necije ideje i njena implementacija su se uvjek cijenile.
  Ne vidim zasto ne bi i kod njih.

 2. acca Says:
  October 14th, 2007 at 3:17 pm

  Naravno. Nastupili su u pravom trenutku sa tih par projekata.

komentari