« | Home | »

25 startup nada 2007

By Aleksandar Ratkovic | September 30, 2007

Pocetkom 2006, Money.CNN je napravio predvidjanje koji ce websajtovi, odnosno sturtup-ovi napraviti veliki bum te godine. Na toj njihovoj listi nasli su se: Digg, Trulia, Technorati, JotSpot, Writely, Youtube, … Ocigledno, CNN je bio u pravu kada je rec o navedenim sajtovima. Nisu bas svih 25 napravili neki veliki prodor ali vecina jeste. Februara 2007, CNN analiticari su napravili novu listu. Jos tri je meseca do kraja godine, pa da pogl?edamo listu i vidimo koliko su ovoga puta bili uspesni. A citajuci ovo, mozda i vi dobijete ideju za neki uspesan sturtup.

StumbleUpon

StumbleUpon je pokrenut 2002. Osnovan u Calgariju, sediste je sada u San Francisku. Verujem da je vecina citalaca upoznata sa radom i uspehom StumbleUpon sajta. Trenutno imaju vise od 3.5 miliona korisnika.

Slide

Slide.com , je osnovan 2004. Osnova je prikazivanje fotografija u slajd-sou varijanti. Fotografije sa sajta mogu biti prikazivane na blogovima ili MySpace stranama. Takodje, RSS feed opcija je aktuelna. Zanimljiva opcija na Slide.com je sto se slide-show moze prikazivati i na racunarima korisnika kao skrinsejver.

Meebo

Meboo messanger – jedan sa ove liste koji koristim gotovo svakodnevno. Omogucava da ne morate da se logujete na vise messangera posebno, vec su svi glavni obuhvaceni u Meebo (Yahoo, MSN, ICQ, AIM, Gtalk, Jabber). Osnovan je 2005.

Bebo

Bebo je jos jedan sajt sa liste osnovan 2005. Zanimljiva social network varijanta sa vise od 30 miliona clanova. Privatne strane, strane koje mogu videti ostali, crtezi, video, …

Wikia

Wikia – a webhosting servis za wiki sajtove.

Joost

Kazaa i Skype su osnovali Joost.com websajt zajedno. Kazu da je Joost novi nacin gledanja televizije na internetu. I besplatan je servis.

Dabble

Dabble.com – onlajn alatka za organizovanje videa u plejliste i favorite, i deljenje istih. Trebnutno imaju 29,830,134 videa u plejlistama korisnika. Registracija je besplatna.

Revision 3

Revision3 namenjen je tv emisijama kompjuterske tematike. Ima vise od 1.5 milion pregleda mesecno. IBM i Sonny su dve od nekoliko velikih firmi koje se reklamiraju na ovom sajtu.

MetaCafe

metacafe videoMetacafe.com nacin da zaradite ako imate neki zanimljiv video koji ste sami snimili ili imate autorska prava na njega. Video koji aploudujete na Metacafe, moze da vam donese $100 ako bude imao 20,000 pregleda ili $5 za svakih 1,000 pregleda. MetaCafe ima vise od 17 miliona pregleda mesecno.

Blip

Evo jednog koji nije na tacka kom adresi. Blip.tv . Jos uvek je u beta fazi. Blip.tv ima zanimljiv koncept. Omogucava TV producentima da svoje radove distribuiraju sirom interneta. Vlasnicima sajtova i blogova pruza priliku da se serije, emisije, i drugo sto producenti postave na Blip nadje na njihovim sajtovima.

Fon

Fon.com was je pokrenula Spanska kompanija. Njihov slogan je “WiFi za svakoga”.

Loopt

Loopt.com omogucava korisnicima mobilnih telefona da lociraju svoje drugove koji su takodje korisnici ovog sistema. Sturtup je zapocet u cuvenoj Silikonskoj Dolini. Omogucava i automatsko slanje ili primanje poruka kada je mobilni nekog od vasih prijatelja u vasem komsiliku.

Get Mobio

GetMobio.com jos jedan za mobilne novotarije. Otkriva gde se nalazite, nalazi koji filmovi se prikazuju u najblizem bioskopu, broj najblizeg taksi servisa, restorana, … Zapocet 2005. godine.

Tiny Pictures

TinyPictures.us – Snimite fotografiju vasim mobilnim telefonom, delite je sa prijateljima na mrezi, komentarisete tudje fotografije, …

Soonr

Soonr.com omogucava pristup vasem racunaru preko mobilnog telefona.

Turn

Turn.com predvodi covek koji je ranije upravljao AltaVista sajtom, Jim Barnett. U pitanju je ad-management sistem. TOmogucava oglasivacima i vlasnicima sajtova da kupuju i prodaju reklame, biraju gde ce se prikazivati, na kojim govornim podrucjima, po kojim cenama, u kakvom obliku i jos mnogo toga.

Adify

Adify.com – jos jedan za oglasivace i izdavace. Zamisljen je kao berza gde se kupuje i prodaje prostor za reklame.

AdMob

AdMob.com reklame na mobilnim telefonima. Zapocet je 2006. godine.

Spot Runner

SpotRunner.com je krenuo sa radom 2004. Opet su u pitanju reklame, samo ovaj put televizijske.

Vitrue

Vitrue.com , 2006 startup. Jos jedan koji se bavi oglasavanjem, orjentisan na velike kompanije i brendove.

Success Factors

uspehSuccessFactors.com servis pomaze da se uklope sposobnosti i vestine zaposlenih sa ocekivanjima i potrebama firme. Vise od 1400 firmi koristi ovaj servis.

Jan Rain

Ako imate problem sa raznim siframa koje unosite na mnogo razlicitih sajtova, JanRain.com je mislio na to. Ukucate sve te pasworde u vas nalog, i onda se kad zatreba samo ulogujete na ovaj sajt i on vas automatski loguje na sve unete sajtome cim odete na njih.

Logo Works

Mozemo reci da je LogoWorks.com star sajt, osnovan je 2001. godine. Medjutim, CNN analiticari su predvidjali bum u 2007. imaju preko 45000 klijenata do sada, a bave se kreiranjem logotipa, vizit karti, memoranduma, … Takodje imaju i razvijen affiliate program za one koji zele da zarade nalazeci klijente za sajt.

Rearden Commerce

Virtualni licni asistent. 135.000 korisnika. Nude uskuge kako pojedincima tako i kompanijama.

Simul Scribe

SimulScribe.com ima samo 8 zaposljenih. Glasovne poruke prevode u tekstualne i salju ih kao SMS ili email.

kategorije: affiliate programi, biznis, domene, elektronsko poslovanje, internet, razmisljanje | za sada bez komentara »

komentari