Uticaj blogova na potrosace

potrosac

Naleteo sam na zanimljivo istrazivanje, koje je, doduse, radjeno pre nekih godinu dana, ali svakako nam govori neke interesantne informacije.
Ipsos je u saradnji sa Hotwire Communications sproveo opsezno istrazivanje o uticaju blogova na potrosace i biznis. Zakljucak je da blogovi imaju veliki uticaj na promenu misljenja kod obicnog potrosaca – kupca nekog proizvoda na trzistu. Vise od 25 miliona odraslih osoba u Britaniji, Francuskoj, Nemackoj, Italiji i Spaniji su bar jednom promenili misljenje o nekoj kompaniji ili proizvodu nakon sto su procitali komentare o njima na nekom blogu. Trecina ispitanih Evropljana kaze da su odlucili da nesto ne kupe nakom sto su procitali negativne kritike o konkretnom proizvodu na nekom blogu. Jos veci procenat, 52% bi se pre odlucio za kupovinu necega nakon sto procita pozitivne kritike po blogovima.

Blogovi su sada na drugom mestu po poverenju citalaca u odnosu na ostale medije

  • novine 30%
  • blogovi 24%
  • televizija 17%
  • e-mail marketing 14%

Kod ljudi koji trose vise od 100 funti mesecno onlajn, procenat poverenja u komentare proizvoda i firmi na blogovima, se penje cak na 30%.

U celoj Evropi, 61% internet korisnika su upoznati sa postojanjem i sustinom blogova, dok 17% cita blogove. Francuska je tu najbolje plasirana. Kod njihovih internet korisnika, 90% znaju za blogove.

Inace, anketa je radjena na uzorku od 2214 osoba starijih od 15 godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *