Funky Business i internet poslovanje

Fanki biznis

Za dva dana sam pročitao Funky Business, knjigu dva Švedjanina (Jonas Riderstrale i Kjel Nordstorm). I naravno, nisam mogao a da čitajuci ne nalazim primenu u internet poslovanju i internetu uopšte. I, evo dela od onog šta možete da naučite i o internetu iz ove knjige.

Još brže. U Hewlett-Packardu, vecina prihoda zasniva se na proizvodima koji pre godinu dana nisu postojali.

Stalno inovirajte. Ponudite novu uslugu. Dodajte nove proizvode u ponudu.

Paradoks je u tome da mogucnost zaboravljanja, tačnije, zaboravljanja naučenog, postaje kljucni kvalitet u svetu poslovanja, koji se menja brzinom svetlosti.

Pogledajmo Google algoritam. Ako radite SEO za stranicu, i pridržavate se onog sto ste naučili o Google SERP pre nekoliko godina, u velikim ste problemima. Nakon svake promene algoritma, morate jednostavno zaboraviti na deo onoga što ste ranije naučili i početi da primenjujete nešto novo. Ili recimo, html tables vs css. Zaboravite na tables i počnite da primenjujete css. Mnogi su to već uradili.

Svet je pozornica. I svi igramo svoje uloge. Medjutim, umesto kostimirane predstave, sada glumimo u konstantnom teatru inprovizacije, bez scenarija. … Gledaoci hrle na pozornicu, pridruzuju se glumcima, tražeći glavne uloge. Svaka uloga je slobodna. Stara pravila više ne postoje. Sve je svačije i ničije. … To je fanki selo.

Pogledajte ljude koji su napravili Youtube, Facebook, Digg, … Ko su i šta su oni bili pre samo par godina? Nepoznati, neki od njih slabo stojeceg materijalnog stanja. A sada? Nikome nije nemoguće da postigne isto. Da dobije jednu od glavnih uloga u internet fanki selu. I svakog dana se stvara neki novi glavni glumac. Od vas zavisi hoćete li sutra to biti i vi.

Novi imigranti bice virtuelni i preuzimace poslove i ne pojavivši se. Umesto da selimo ljude, sada selimo njihove zamisli i ideje. Ovo je sasvim nova igra sa sasvim novim pravilima.

Freelance. Da bi ste radili dizajn u Americi, ne morate više da idete u Ameriku. Dovoljno je da nadjete klijenta preko interneta i radite u svojoj kući. Sto rece onaj lik sa YouTuba – “internet je cudo” 🙂

Kompanije će sve više služiti za jednokratnu upotrebu. Bice samo privremeni smeštaj za savremene nomade, koji ce ih brzo napuštati, hrleci u susret novim ljudima i izazovima. Filosofija jednokratne upotrebe već je našla primenu u svim oblastima zivota. … Nemojte da se zacudite ako se u budućnosti pokaže da je bolje biti reinkarnirajuci insekt, nego kornjaca stara trista godina. Firma koja ima buducnost, jeste energična, a ne večna.

Ima sajtova i internet firmi koje su nekada bile vodeće a sada ili ne postoje ili su pri dnu. Veći broj trenutno najuspešnijih sajtova su jedni od najmladjih u velikoj igri. Google se odrzava jer stalno inovira. Dodaje nove usluge (Gmail, Maps, …), kupuje Youtube, menja algoritam, … Dakle, uspeva zbog energičnosti a ne zato sto je i ranije bio najjači.

Funky Business i internet poslovanje

Neki od novih prodajnih automata koje Coca Cola postavlja širom sveta puni su elektronike. Tehnologija im omogućava da osete lokalne uslove. Da li pada kiša ili sija sunce? Kolika je temperatura? Ako je sunčano, limenka moze koštati dolar. Ako pljusti kisa, cena se spusta i na 50 centi.

Po IP adresi moze se videti odakle dolazi posetilac na sajt. Programeri mogu, uz pomoc web servisa, da znaju kakve su vremeske prilike kod čoveka koji je trenutno na vasem sajtu. Ad management sistemi mogu na osnovi različitih parametara da prikazuju odredjene reklame konkretnom posetiocu.

I tradicionalna razlika izmedju odmora i rada, sada je zamagljena. Ako se 70-80% posla koji se obavlja u modernim organizacijama zasniva na ljudskom intelektu, zar onda rad nije kontinuiran proces koji traje 168 sati nedeljno? Ljudi ne prestaju da razmišljaju kad odu iz kancelarija. U snovima se naše ideje takodje razradjuju. Ovo, takodje,eliminiše i razliku izmedju kancelarije i kuce. U maglovitom drustvu, rad se više ne vezuje za mesto – rad je aktivnost.

U internet biznisu nećete uspeti ako radite samo dok sedite za racunarom. Dok gledate utakmicu, kupujete u supermarketu, slušate omiljeni bend na koncertu, skupljajte ideje. Zapisujte ih u mobilni telefon, diktirajte u MP3 plejer. Pa kad stignete kući, razradite ih i sprovedite u delo.

Da biste utvrdili u čemu ste najbolji, strogo preispitivanje je neophodno. Zavirite unutra i upoznajte sebe. U čemu ste zaista dobri? Na koji način vaše sposobnosti stvaraju novu vrednost i koja je vasa ciljna grupa? da li ce vašim rivalima biti teško da iskopiraju vaš unikat? Ovo su vrlo jednostavna pitanja, ali odgovori na njih mogu izmeniti čitav vaš poslovni koncept.

Ne pravite sajtove o temi za koju niste stručni. Ne prodajte proizvode koje ne poznajete. Ako se vrhunski razumete u fudbal, pisite o fudbalu. Ako vam zaista najbolje ide dizajn – radite kao freelance dizajner. Ako poznajete turizam u prste, orjentišite se na to. Prodaja karata za turisticke destinacije, blog o turizmu, e-shop vezan za turisticke usluge, …

“Neuspeh je samo deo kulturne inovacije. Prihvatite ga i ojacajte.” – savet je Alberta Jua, bivšeg podpredsednika Intela. U Silikonskoj dolini, neuspeh nije crna mrlja u vasoj karijeri, već pre znak vaseg uspeha.

Kupi knjigu:

4 thoughts on “Funky Business i internet poslovanje”

  1. Ja sam tek na ovogodisnjem sajmu knjiga kupila knjigu i sada je citam, knjiga je sjajna,postoji jos jedna knjiga ova dva autora Karaoke kapitalizam koja je takodje veoma dobra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *