Ne vide ni tekstualne reklame?

Cenzus sajtJakob Nilsen je uradio zanimljivo istrazivanje. Dao je grupi internet korisnika da, svako za sebe, pregleda sajt Americkog Cenzus Biroa i pronadje informaciju koliko USA imaju stanovnika. kao sto vidite na slici, na naslovnoj strani tog sajta, u gornjem desnom uglu, krupnim crvenim slovima, jasno pise Population, US, 302,740,627. Medjutim, 86% ispitanika nije to videlo. Samo 14% je uocilo taj podatak. Ostali su ili koristili formu za pretrazivanje na sajtu, koja se nalazi tik ispod date unfomacije, dok su neki predlozili da ipak odu na Google i da tamo nadju podatak. Neki su, pak, uocili broj 302 ali ne i ostatak i odmah nastavili da okom skeniraju druge delove strane.

Istrazivaci to objasnjavaju na sledeci nacin. Krupniji font od ostalih tekstova na strani i crvena uocljiva slova podsecaju na reklamu. A uverzirano oko internet korisnika je postalo slepo na reklame.

Ima dosta istine u tome. Mada, da bi rezultat ovog ispitivanja prihvatili kao potpunu utvrdjenu istinu po merilima socioloskih istrazivanja, moramo znati jos neke podatke. Koliko su iskusni u koriscenju interneta bili ispitanici. Koliki je njihov broj. Kakva je njihova intelektualna sposobnost. Koji im je maternji jezik. I jos stosta.

No, vec znamo da su na klasicne banere surferi postali «imuni». Posto je to pre nekog vremena utvrdjeno, mnogi webdizajneri su poceli da koriste tekstualne reklame u vecem broju slucajeva od slikovnih. A toga i obican korisnik polako postaje svestan.

Zanimljiv bi bio i podatak, koliko je procenata ispitanika koristilo formu za pretragu na sajtu, jer kao webdizajner, cesto imate i takvu mogucnost za implementaciju linka ka affiliate programu.

One thought on “Ne vide ni tekstualne reklame?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *