Novac iz inostranstva pomocu mobilnog

Prijatelji i rodjaci iz inostranstva moci ce od novembra da šalju novac u Srbiju – mobilnim telefonom. Rodjaci ili prijatelji u Srbiji bi poslati novac preuzimali putem platnih kartica, najkasnije dan nakon uplate.

Gradjani su prošle godine iz inostranstva dobili tri milijarde dolara, što je skoro jednako polovini vrednosti ukupnog izvoza zemlje – kaže guverner Radovan Jelašic.
Jelašic je saopštio da ce uskoro naši gradjani moci da dobijaju doznake iz inostranstva mobilnim telefonom. Isplata bi se vršila preko „Dina” kartice, kojih u našoj zemlji ima blizu tri miliona.
Na pripremama za primenu projekta NBS trenutno saradjuje s „Telenorom” i firmom „Ria”, kompanijom za transfer novca. U „Telenoru” kažu da su razgovarali s NBS na tu temu, ali da konacan i zvanican dogovor još nije postignut.

„Ria” je treca po velicini kompanija za transfer novca koja pruža usluge putem mreže iz 62 kancelarije u 85 zemalja. Preko te kompanije gradjanima Srbije bice omoguceno da dobijaju novac od prijatelja i gradjana iz Amerike, Brazila, Australije, Engleske, Bosne i Hercegovine, Italije, Rusije, Španije, ali i mnogih drugih zemalja. Transfer je bezbedan, siguran i brz.
U NBS se nadaju da ce novi servis biti dostupan od 15. novembra.

Usluga ce funkcionisati tako što ce osoba u inostranstvu preko svog mobilnog telefona ili putem uplate na uplatnom mestu inicirati slanje doznake. Ako uslugu vrši mobilnim telefonom, novac se skida s njegovog postpejd ili pripejd racuna. Osim toga, potrebno je da onaj ko šalje novac navede ime, prezime i broj „Dina” kartice osobe kojoj šalje uplatu – objašnjavaju iz Narodne banke Srbije.

Potom se sredstva putem banke upucuju na racun korisnika kartice u dinarskoj protivvrednosti. Ta sredstva ce biti dostupna najkasnije jedan radni dan po uplati, a najranije vec posle šest sati od trenutka kada su sredstva uplacena u inostranstvu.
Kako je najvljeno u NBS, cilj je da cena usluge bude daleko niža od sadašnjih cena za doznake iz inostranstva. Tako bi nova usluga ozbiljno konkurisala neformalnim kanalima dostave, koje danas koriste.

Leave a Reply

Your email address will not be published.