Privredna Komora Srbije i FireFox

PKS

Naleteh na neki link ka sajtu Privredne Komore Srbije (a malo-malo pa naletim) i nakon klika opet vidim stranicu koju vidjam već nekoliko meseci. Osim logotipa Privredne Komore, stoji samo tekst:

Postovani korisnici,

Portal Privredne komore Srbije je optimizovan za Internet Explorer.
Stranice za optimizaciju su u pripremi.

Hvala na razumevanju

Ne mogu da verujem da već, bar 5,6 meseci, ako ne i duže, Privredna Komora Srbije nije u stanju da optimizuje sajt za FireFox i ostale brouzere. Mislim, dobro, možda Firefox, Mozila, Safari i ostali jos nisu tako popularni kod nas. Pa odem da pogledam statistiku na nekim od mojih sajtova na srpskom jeziku i evo dela o brouzerima:

sajt o muzici
Firefox 43.7 %
MS Iexplorer 33.7 %

Sajt o internet poslovanju
Firefox 35.1 %
Internet Explorer 32.4 %

Još jedan o muzici
Firefox 42 %
I Explorer 40.8 %

Sajt o filmu. Ovde je IE jedino ispred Firefoxa
Iexplorer 55.1 %
Firefox 28.8 %

Dakle, ima dosta ljudi i medju onima koji se ne bave internetom, a kojima Internet Eksplorer nije sinonom za brouzer. Čak prelazi na prvo mesto, bar ako je sudeći po posetiocima ovih mojih sajtova. A Privredna Komora se ponaša kao da je bakalnica sa ćoška – nema veze, ima vremena, lako ćemo. A dotle, mi treba da kopiramo url, da otvaramo Eksplorer, pejstujemo i tako pogledamo sta nam to naša PKS nudi.

edited:

Ista situacija je i u Internet Exploreru 7. Evo slike sajta Privredne Komore Srbije u IE7 koju je poslao Miba

Privredna Komora Srbije IE7

7 thoughts on “Privredna Komora Srbije i FireFox”

  1. Nekoliko meseci kažeš? Prevario si se.

    Sajt Privredne komore nikada nije radio na drugim citacima osim Internet Explorer-a, a postoji u ovom ili onom obliku još iz devedeset i neke prošlog veka.

    PK je inace slika i prilika kako se naopako koristi IT. Sajt je samo jedan pokazatelj. Zaposleni u PK su prosto opreisani od poznavanaj pojma spam i smatraju da svakome ciji imejl imaju mogu da šalju šta god žele, pocev od raznih pozivnica, pa do novogodišnjih cestitki.

    Operisani su i od umeca korišcenja imejla. Retko koji imejl koji oni pošalju bude manji od 500-tinak megabajta, zato što oni imejl šalju tako što ga otkicaju u word-u i pošalju to kao attachment u imejl.

    Cak i ako se radi o svega dve tri recenice u poruci, ona ne može da ima manje od 500k jer obavezno u word dokument ubacuju memorandum PK, koji je skeniran ogromnom rezolucijom, a u dokument “smanjen” poznatom metodom koja sliku smanji smao vizuelno.

    Da nepricamo o tome da ne znaju za PDF, RTF ili neki sli?an lako citljiv format, vec iskljucivo sve rade sa Microsoft alatima.

    Treba li reci da se uspešno godinama oglušuju o sve apele da ovakvo ponašanje promene?

  2. Hm, ja sam pokušao otvoriti u IE7 i u njemu stoji poruka

    Poštovani korisnici,

    Portal Privredne komore Srbije je optimizovan za Internet Explorer.
    Stranice za optimizaciju su u pripremi.

    Hvala na razumevanju”

    🙂 – svašta!

    (print screen sam polsao na mail)

  3. Pre svega morate znati da PKS ima ugovor sa Majkrosoftom i obavezu da koristi njegove alate. PKS se nikada nije i nece baviti piraterijom te ce i ubuduce koristiti alate za koje ima licencu.

  4. Oprostite godpodine Markoviću ali Firefox i, recimo Opera, su potpuno legalni brouzeri. Optimizacija za njih nema baš nikakve veze sa legalnošću. Jedino ako PKS sa Microsoftom ima ekskluzivni ugovor kojim joj se zabranjuje da napravi sajt vidljiv za ostale brousere. A to bi već bila tema za novu Top Listu Nadrealista. 🙂

  5. Мислим да не треба да критикују било једно, само покушати побољшати наш рад и хвала за такав невероватан сајт. Добар посао у вези дизајна овог сајта. Посетио сам многе сајтове и научили много о mcse 2008, али овај сајт је легендаран. Надам се да ћу моћи да прочитате о условима у вези рачунара на овом сајту ускоро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *