Yahoo oglasi za PDF

pdfAdobe i Yahoo su krenuli u zajednicki poduhvat – Ads for Adobe PDF Powered by Yahoo! Servis je za sada u beta fazi a CondeNast’s Wired, IDG InfoWorld, i Reed Elsevier, Pearson’s Education, Meredith Corporation, su medju prvim partnerima koji su implementirali oglase za PDF. U beta fazi je otvoreno prijavljivanje PDF izdavaca ali samo za americko podrucje.
Procedura je sledeca: Izdavaci se prijavljuju za program i aplouduju svoj PDF dokumenat. Tim implementira kod za reklame u dokument i vraca izdavacu, koji potom slobodno distribuira PDF kao sto je i do tada radio. Kada citalac otvori dokumenat u Adobe Acrobat Reader-u pored sadrzaja se pojavljuju i kontekstualne reklame. Dakle, reklame su dinamicke i na osnovu teksta odredjene PDF strane se odredjuje koje ce reklame biti prikazane. Isto kao i klasicni Yahoo ili Adsense oglasi. Izdavaci naravno mogu pratiti statistiku prikazivanja reklama, klikova kako i ostalih pokazatelja.
Ucesce InfoWorld-a je posebno zanimljivo. U pitanju je casopis koji je jednom nedeljno distribuirao najvaznije delove stampanog izdanja u PDF formatu svojim pretplatnicima. Sada uz ove Yahoo – Adobe oglase oni planiraju da u PDF formatu ponude celo izdanje casopisa, te ako krene dobro, moguce je da se jos magazina I casopisa odluce na taj korak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *