Kako da zaradim ako znam Photoshop

fotosop dizajner Ne znaju svi da rade u Adobe Photoshop-u. A nemaju ni svi umetničku crtu koja je potrebna za dobar dizajn. Pa ako ispunjavate ova dva uslova, zasto to ne iskoristiti? Osim, naravno, dizajniranja postera, plakata i slicnih stvari, evo nekoliko ideja kako mozete da ostvarite neki dodatan prihod koristeci znanje Fotošopa.

Izrada banera

Ima dosta ljudi koji imaju sajt ili blog a ne znaju da naprave baner. Otvore sajt, krenu malo da ga promovisu i zatreba im dobar baner za razmenu sa nekim sajtom. Obicno su u jpg ili gif formatu, dimenzija 468×60, 120×120, 88×31, … Staticni i animirani – obe vrste su trazene. Cena izrade jednog banera ide od par dolara do par desetina dolara.

Headers

Header, zaglavlje u vrhu sajta. Mnogi uzmu gotov template za sajt pa bi želeli da postave svoj header. Jos jedna prilika za vas. Širina je najcesce 775 piksela, ili cak 800.

Paketi smajlija

Vlasnici foruma obicno koriste gotove pakete smajlija, ali ima i onih koji vole da imajuunikatne, smajlije koji odgovaraju bas njihovom forumu. Mada je dobra varijanta i da odradite neki komplet smajlija za besplatan download, a u zipovanom paketu u txt fajlu ostavite link ka vasem promotivnom sajtu. Inace, dimenzije smajlija su najcesce 16×16 piksela, kada mogu biti i nesto veci, odnosno manji.

Avatari

Slicna prica kao i sa smajlijima. Dimenzije su 100×100, 60×60, 80×80, …

Potpisi, userbar-ovi, …

Potpisi za forumime, userbars, … Dimenzije zavise od foruma do foruma, recimo da su sirine 700, 600, 468, …

Kako promovisati usluge

Za promociju svojih usluga najpre je gotovo neophodno uraditi nekoliko primera i postaviti na svoj sajt. Dalje, odradite dobar baner. Neka to bude najbolje sto umete jer moze bas on biti razlog da vas neko uoci i ponudi posao. Uclanite se na nekoliko velikih foruma i onde gde je dozvoljeno postaviti potpis, postavite baner ka vasem sajtu. Big Boards je baza najvecih foruma na netu. Tu mozete naci nekoliko foruma gde imate o cemu da pricate, i sa reklamom u svom potpisu samo krenite da razgovarate sa ljudima. Mnogi ce primetiti vas baner i otici na sajt. Forumi gde se skupljaju webdizajneri, vlasnici foruma, freelanceri, dizajneri, i slicni, su takodje dobro mesto gde vas potencijalni kupac moze primetiti.

 

Druga varijanta za nalazenje posla su takozvani freelance sajtovi. Na njima direktno nalazite ponude za konkretan posao, prijavljujete se i onaj kome je potreban dizajn bira od ponidjenih freelancera kome ce poveriti izradu.

Plaćanje

Obzirom da je ovde rec o direktnom pogadjanju, obicno se placa u nekoj od onlajn valuta ili banaka.Najbolja varijanta je Paypal, te ako imate srecu da imate Paypal nalog mozete ga iskoristiti. Kazem, ako imate srecu, jer jos nije odobren za gradjane Srbije. Ali zato mozete koristiti E-gold ili recimo Alertpay. Vise o tim racunima imate na strani o elektronskom novcu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *