Saveti za razgovor za posao

Poslali ste savršenu molbu i CV, priložili preporuke i ostalu traženu dokumentaciju (diplomu, uverenje o nekažnjavanju i sl.), poslodavac je to prepoznao i pozvao vas na razgovor. Super. Stisnite šaku, zaslužili ste. Znate da možete. Ali, još ste daleko od konačnog uspeha. Između vas i cilja stoji taj strašni intervju.

Osnovno što trebate razumeti je da poslodavac prilikom razgovora uzima u obzir sadržaj vaših odgovora, ali, osim toga, na konačnu odluku u velikoj meri utiču i vaše gestikulacije, mimika, izrazi lica, boja i ton glasa, stil odevanja i još niz detalja, o kojima najčešće niti ne razmišljamo (npr. način na koji ste stisnuli pruženu ruku prilikom ulaska u prostoriju, jeste li odmah seli na stolicu ili ste pričekali da vam ponude da sjednete). Vi „govorite“ puno prije nego što ste odgovorili na prvo pitanje, a početni utisak kojeg sugovornici steknu o vama (bio on tačan ili ne) obično ostane dugo u sećanju tih ljudi. Ovo o čemu govorimo zove se neverbalna komunikacija. Ne znači da sadržaj vaših odgovora nije važan. Naprotiv, iskusan voditelj razgovora steći će zaključak „na prvu“, i doneće kompletnu procenu o vama tek nakon celog intervjua. Ali, treba znati: i verbalna i neverbalna komunikacija su vrlo važne za vaš uspeh na razgovoru.

Continue reading Saveti za razgovor za posao

Poljoprivreda i e-trgovina

Poljoprivredni sektor je jedan od retkih preostalih sektora u kojima e-trgovina tek treba da ima značajan uticaj. Postoji nekoliko razloga za to: lanac snabdevanja poljoprivredom često kontrolišu dobro ukorenjeni posrednici što je logistički izazov.
Rukovanje kvarljivim proizvodima je složeno i većina potrošača i dalje radije kupuje namirnice lično nego putem interneta, s obzirom na nedosledan fizički izgled svežih proizvoda, posebno voća i povrća ali i sadnica voća, rasada povrća, sadnica jabuka i slično.

Continue reading Poljoprivreda i e-trgovina

Kako naći posao u Nemačkoj

Učite nemački jezik

Za vreme potrage za poslom i za prijave za radna mesta trebalo bi da imate određeni nivo znanja nemačkog jezika. Možete da idete na kurseve nemačkog jezika  u Vašoj zemlji.

Kako bi proverili na kom je nivou vaše znanje trenutno, možete popuniti besplatno online plejsment test nemačkog.

Pripremite svedočanstva i sertifikate

Najbolje šanse za pronalaženje posla u Nemačkoj imaju kandidati sa dobrim profesionalnim kvalifikacijama.

Ako ste završili stručno obrazovanje ili studije, u svakom slučaju trebalo bi da možete da predočite sva svedočanstva. Ako ste akademski obrazovani ili ste stručna radna snaga i ispunjavate uslove iz drugog poglavlja, treba da podnesete zahtev za priznavanje Vaše kvalifikacije dok ste još u Vašoj zemlji.

Kako naći posao

Sva radna mesta prijavljena kod Savez-nog zavoda za zapošljavanje su objavljena na sajtu jobboerse.arbeitsagentur.de

Centralna posrednička kancelarija za strane radnike i stručnjake iz in– ostranstva i centar „Make it in Ger– many – Migration Support Center“ pomažu Vam raznim uslugama u Vašoj potrazi za poslom: +49 228 713 1313 oder zav@arbeitsagentur.de.

Naravno i drugi sajtovi, poput portala Novotek manpower su dobar način za traženje posla. Ova agencija ima posebnu stranicu baš za aktuelne poslove u Nemačkoj, na kojoj možete naći oglase. Na www.zeitung.de www.onlinenewspapers.com možete da nađete pregled svih nacionalnih i regionalnih novina u Nemačkoj. Takođe, na sajtovima nekih od ovih novina možete da vidite ponude za posao koje su tamo objavljene. I na portalu ec.europa.eu/eures takođe možete da tražite poslove u Nemačkoj.

Nemacka
Continue reading Kako naći posao u Nemačkoj

Prodaja bebi i dečije posteljine – Iskustva mama iz inostranstva

Kupovina bebi opreme predstavlja veliku stavku u budžetu svake porodice. U želji da bebi obezbede baš sve, mladi roditelji često kupuju i stvari koje kasnije ne koriste. Zato većina ljudi želi da malo korišćenu, neretko i nekorišćenu opremu proda. Veliki broj porodica u cilju udobnijeg godišnjeg odmora kupuje prenosivi krevetac koji koristi svega par puta pre nego što ga dete preraste. Slična je situacija i sa različitim njihalicama i ljuljama koje deca prerastu za samo par meseci. Neretko se dešava da veliki broj parova kupi veći broj garderobe i posteljina za bebe nego što je zaista potreban. Sve te nove i skoro nove stvari pronađu svoje nove vlasnike. Najveći problem je naći pravo mesto gde se one mogu ponuditi.

Continue reading Prodaja bebi i dečije posteljine – Iskustva mama iz inostranstva

Kostimi i deca

Deca vole da se prerušavaju. Bilo da su u pitanju maske ili kompletni kostimi za maskenbal, zabava je zagarantovana.

Kada se deca prerušavaju cipele su gotovo uvek na prvom mestu. Cipele su divne, sa kopčama, pertlama, čičkom, šnalama… Kada su mamine ili tatine lako se obuvaju i izuvaju a pored toga za dete predstavljalu simbol prve ljubavi i sigurnosti. Gotovo da nema devojčice koja u svom albumu nema sliku u maminim cipelama sa visokom potpeticom. Ni kod dečaka nije ništa manja želja da nose cipele starijih ukućana. Cipele odraslih deci pružaju osećaj da su odrasla i da mogu da idu kud god požele.

Imajući u vidu da sva deca žele da što pre odrastu i postanu samostalna nije teško shvatiti njihovu želju da oblače garderobu svojih roditelja, nose tatin sat, maminu tašnu ili nakit, koriste tatin “after šejv“ ili mamin parfem. Većina dece se najpre prerušava u mamu ili tatu. To je nužan uslov za pravilno odrastanja jer je svaki roditelj prvi model na kog će se, u procesu izgradnje sopstvenog identiteta, njegovo dete ugledati. Deci mamine i tatine stvari pomažu da se poistovete sa onim na koga žele da liče. Ona dobro poznaju mamine i tatine dnevne obaveze i reakcije u određenim situacijama i veoma dobro ih oponašaju, pa se često mogu zateći ispred ogledala kako imitiraju roditelje. Ovo je normalna pojava u zdravim i funkcionalnim porodicama.

 

Continue reading Kostimi i deca

Softver rešenja za stomatološke ordinacije

Privatne stomatološke ordinacije u Srbiji u sve većem broju koriste kompjuterske programe za upravljanje poslovanjem. I softveri u ponudi na tržištu su sve složeniji. Najpre su to bile baze podataka kao zamena za kartoteke, zatim su dodavani elementi poslovno-knjigovodstvene evidencije, a danas gotovo svi poseduju i savremena rešenja sa integrisanom grafikom, uključujući video materijal.

Continue reading Softver rešenja za stomatološke ordinacije

Korisna knjiga affiliate program

Korisna knjiga, zgodan affiliate program za sajtove raznih tipova i tematika. naravno, sajtovi koji se bave kulturom mogu imati najveću korist, ali i sajtovi bilo koje tematike, obzirom da se mogu reklamirati knjige iz svih mogućih oblasti.

 

O čemu se radi i kako funkcioniše Korisna knjiga affiliate?

Korisna knjiga je sajt koji prodaje knjige. Učlanjivanjem u njihov affiliate program kao partner, dobijate mogućnost da reklamirate banerom ili tekstualnim linkom njihove knjige na svom sajtu. postoje razni baneri za celu knjižaru ali i mogućnost da reklamirate konkretnu knjigu, tako da nije bitno da li se vaš sajt bavi zabavom, vestima, muzikom, sportom ili bilo čime. Postoje knjige na sajtu koje će biti odgovarajuće za vaš sajt. Continue reading Korisna knjiga affiliate program

Mira Erić Jović o tržištu osiguranja

Mira Erić Jović, viceguverner Narodne banke Srbije o tržištu osiguranja

Mira Eric Jovic o trzistu osiguranja

Pokazatelji razvijenosti tržišta osiguranja u 2010. godini smanjeni su u odnosu na 2008. godinu, kad su se osetili prvi uticaji krize na sektor osiguranja, pa je premija po glavi stanovnika dostigla u 2010. godini 97 USD ili 73 evra, naspram 113 USD ili 80 evra u 2008. godini, a udeo premije u BDP-u je smanjen sa 2 odsto na 1,9 odsto. Ovo kretanje je u skladu sa tendencijama u regionu, gde je uglavnom došlo do pada ovih pokazatelja u 2010. godini u odnosu na 2008. (npr. u navedenim periodima udeo premije u BDP-u u Hrvatskoj je ostao nepromenjen sa 2,8 odsto, u Rumuniji je smanjen sa 1,8 odsto na 1,7 odsto, a u Bugarskoj sa 2,7 odsto na 2,5 odsto).
Prvi efekti krize odrazili su se na usporavanje rasta kapitala društava za osiguranje, da bi tokom 2009. i 2010. godine došlo do usporavanja nominalnog rasta premije neživotnih osiguranja, tj. do njenog realnog pada, ali uz nastavak trenda nominalnog i realnog rasta premija životnih osiguranja, kao i Continue reading Mira Erić Jović o tržištu osiguranja